Ortaöğretim programlarında yer alan değerlerin öğretimi hakkında öğretmen görüşleri
Teacher's aspects on teaching values that takes part on secondry school schedules
  1. Tez No: 556013
  2. Yazar: NAZMİYE İBALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHİDDİN OKUMUŞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: değer, değerler eğitimi, karakter eğitimi, değerler eğitimi yaklaşımları
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Araştırmamızda 2018-2019 eğitim öğretim yılında görev yapan öğretmenlerin değerler eğitimi konusunda yaptığı uygulamalar değerlendirilmiştir. Ayrıca bu konuda yaşanan sorunlar, değerler eğitiminde okulun rolü, toplumsal problemler ve değerler eğitimi ilişkisi ve değerler eğitiminin problemleri çözme konusundaki önemine dair öğretmen görüşleri alınarak yorumlanmaya çalışılmıştır. Nitel araştırma yöntemiyle 2018-1019 eğitim öğretim yılında Konya'da bulunan iki farklı Anadolu İmam Hatip Lisesinde görev yapan 10 öğretmene, yarı planlandırılmış 7 açık uçlu soru yöneltilmiş ve elde edilen veriler veri çözümleme metodu ile içerik analizi yapılarak, bulgular elde edilerek yorumlanmıştır. Araştırmamıza 3 erkek 7 kadın öğretmen katılmıştır. Araştırmamızla ilgili olarak 1 tarih, 1 biyoloji, 1 fizik, 1 kimya, 1 İngilizce, 5 İmam Hatip Lisesi meslek dersleri öğretmeniyle görüşülmüştür. Araştırmamızda elde ettiğimiz verilerden çıkardığımız sonuçları özetle şu şekilde sıralayabiliriz: 1. Katılımcılarımız ders içinde ve ders dışında değerler eğitimi üzerinde önemle durduklarını, ancak sadece okullarda yürütülen değerler eğitimi çalışmalarının bu konuda yetersiz kaldığını, bu sebeple de okul, aile ve çevre işbirliğinin gerekliliğini vurgulamışlardır. 2. Katılımcılarımız, küreselleşen dünyada, öğrenciler tarafından bilinçsiz kullanılan internet ve sosyal medyanın olumsuz etkilerinin bertaraf edilmesi için değerler eğitiminin daha planlı bir şekilde müfredata girmesi gerektiğini vurgulamışlardır. Ders içinde işlenmesi beklenen değerler eğitimi konuları, dersin yoğunluğu ve ders saatlerinin az olması sebebiyle aksayabilmektedir. 3. Katılımcılarımız, son yıllarda artan şiddet olayları, tahammülsüzlük, hoşgörüsüzlük, yalnızlık, aile kurumunun değerini yitirmesi, insan veya hayvan tüm canlılara merhametin azalması, egoizm gibi birçok konuya değerler eğitiminin çözüm getirebileceğini ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
To sum up, in our research practises about values education are evaulated which applied by teachers who served in 2018-2019 education semester. Besides, some important subjects were tried to be determined and commented considering teachers' aspects; such as, problems encountered about applied values education, relation between social problems and values education. And also, importance of values education on solving problems. With quaitative research method, 7 semi-planned and open ended questions were asked to 10 teachers who serves in 2 different“Anadolu İmam Hatip”high school in Konya, and answers got were commented using data analysing method with gathered evidences by making content analyse. 3 male 7 female teachers involved in our research. I invervieved with 1 history, 1 biology, 1 physies, 1 chemistry, 1 english and 5 İmam Hatip profession lesson teachers. I can put into order briefly the results of the datas gathered out of our research as; 1. Participants indicates; they really give great importance to values education during lessons and after lessons. However it is not enough to carry out values education solely in schools. We need a general compromise including family and society in addition to schools. 2. Participants agree on that; values education should be appear in syllabus more efficiently to eliminate the negative effects of internet and social media which are used unconsciously by students. Also, values education which is expected to take part in lessons can be disrupted because lack of time or because of intensive courses. 3. Participants mainly indicates; values education can be a cure for violence, egoizm, importience, loneliness, decreasing value of family ties and decreasing mercy for humans or animals. KeyWords: Educational Institutions, Value, Values Education, Character Education, Values Education Approaches.