Eskişehir ili Tepebaşı bölgesinin temel zemini özelliklerinin coğrafi bilgi sistemi ortamında incelenmesi
Evaluation of foundation soil properties by using geographical information system for Eskişehir/Tepebaşi
  1. Tez No: 178903
  2. Yazar: SEDA SEVEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DERVİŞ VOLKAN OKUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CBS, MapInfo, SPT, sıvılaşma, serbest basınç dayanımı, zemin sınıflaması, GIS, MapInfo, SPT, Liquefaction, Bearing capacity, Foundation soil properties
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
İmara açık alanların planlarının oluşturulmasında, imar alanlarının temel zemin özelliklerinin belirlenmesi önemlidir. İmar alanlarının geoteknik ve jeolojik özelliklerinin önceden belirlenmiş olması ve imar planlarına işlenmesi, imar alanlarının en güvenli ve en verimli şekilde değerlendirilmesine olanak sağlar.Çalışma sahası, Eskişehir Tepebaşı Bölgesi imar alanlarının büyük bir bölümünü kapsamaktadır. Bu sahada yapılan temel zemini özelliklerinin belirlendiği bölgelendirme çalışmaları, imar planlarının hazırlanması ve güncellenmesi sırasında fayda sağlayacaktır. Bu konuda gelecekte yapılacak diğer çalışmalara da veri tabanı oluşturma, haritalama ve analiz sonuçları değerlendirmesi açısından yardımcı olacaktır.Çalışma sırasında, Tepebaşı Belediyesi İmar Müdürlüğü arşivindeki, zemin etüt raporları, arazi ve laboratuvar deney sonuçları kullanılmıştır. 461 adet sondajdan oluşan veriler, coğrafi bilgi sistemi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir.Bu çalışma kapsamında, Eskişehir Tepebaşı Belediye sınırları içindeki çalışma sahasına ait temel zemini haritaları, Standart Penetrasyon Deneyi (SPT), darbe dağılımı haritaları, temel zemini taşıma gücü haritaları ve sıvılaşma risk haritaları hazırlanmıştır.Çalışmanın ilk bölümlerinde, Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) , çalışma sahası ile ilgili bilgiler, sahanın jeolojisi, yapısal jeoloji, bölgenin depremselliği, hakkında bilgi verilmektedir. Çalışmanın son bölümünde, çalışma sahası için temel zemini taşıma gücü haritaları, SPT-N dağılımı haritaları, sıvılaşma haritası hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
It is important to pre-determine the foundation soil properties when generating the open zoning improvement plans. Pre-defined geotechnical and geological properties of zoning improvement area?s and these being processed in zoning improvement plans provides a safer and efficient use of these areas.Study area covers a large part of the zoning areas in Eskişehir Tepebaşı Region. The area where the foundation soil properties were determined as zonation studies will be useful when preparing the improvement plans or revising them. The study will also be helpful for future studies as a data base, creating maps and evaluating the analyses results.During the study, geotechnical reports including field and laboratory test datas taken from Tepebaşı Zoning Administration. Administration archive have been used and 461 borehole data were analyzed by using Geographical Information System.The study also covers, bearing capacity of foundation soils, SPT-N distribution maps, and liquefaction maps.In the first chapter, a brief information about Geographical Information System and a general information of the study area including geological, geotechnical seismological properties were given. Bearing capacity maps, SPT-N distribution maps, and liquefaction maps were given in the following chapters.