Güçlendirilmiş bir yapının dbyyhy07'ye göre artımsal mod birleştirme yöntemi ile incelenmesi
Modal pushover analysis with t.e.c.07 of a retrofitted building with t.e.c.98
- Tez No: 178924
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVZAT KIRAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Artımsal Mod Birleştirme, Statik İtme Analizi, Onarım ve Güçlendirme, Modal Pushover, Pushover Analysis, Retrofitting of RC Structures
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu tez çalışmasında, yapı sistemlerinin deprem etkileri altında performans seviyelerinin belirlenmesinde kullanılan performansa dayalı analiz yöntemleri ve betonarme yapıların güçlendirme yöntemleri açıklanmıştır. Deprem performansının belirlenmesi ve güçlendirme çalışmalarının yapının deprem performansına etkisini incelemek amacıyla, 1975 yönetmeliğine göre inşa edilmiş, 1999 Marmara depremi sonrası 1998 yönetmeliğine bağlı olarak onarım ve güçlendirme yapılmış bir yapının 2007 yönetmeliğinde açıklanan Artımsal Mod Birleştirme Yöntemi ile güçlendirme öncesi ve sonrası hallerinin ayrı ayrı performansa dayalı analizleri yapılmıştır.Ayrıca yapının güçlendirme öncesi ve sonrası hallerinin P25 yöntemi ile durum değerlendirilmesi yapılmıştır.İncelenen yapı için, 50 yıllık süreç içinde aşılma olasılığı %2 olarak tanımlanan deprem etkisi altında can güvenliği (CG) performans seviyesi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, earthquake performance based analysis types and methods for retrofitting RC structures are explained. For purpose of determining earthquake performance and effects of retrofitting on earthquake performance; a ten storey reinforced concrete structure, designed in accordance with 1975 Turkish Earthquake Code and retrofitted after 1999 Marmara earthquake in accordance with 1998 turkish Earthquake Code is considered in separately states before and after retrofitting operations with modal pushover analysis which is defined in 2007 Turkish Earthquake Code.Also, structure is analysed separately before and after the retrofitting operations with P25 Rapid Assesment method.Life safety performance level is targeted under design earthquake that may exceed %2 probability in 50 years period, for the analysed structure.