Güçlendirilmiş 3 katlı betonarme model bir yapının statik itme yöntemiyle analizi
Analysis of strenghthened 3d reinforced concrete structure model with pushover method
- Tez No: 256437
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: ANSYS modelleme, karbon esaslı lifli polimerler, statik-itme analizi, güçlendirme, performans, Modelling with ANSYS, carbon fiber reinforced polymer, pushover analysis, retrofitting, performance
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Son yıllarda ülkemizde ve dünyada depreme dayanıklı yapı tasarımı gittikçe önem kazanmaktadır. Depreme dayanıklı yapı tasarımının önem kazanmasıyla birlikte yapıların güçlendirilmesi ve doğrusal olmayan hesap yöntemleri kavramları literatürümüze girmiştir. Bu tez çalışmasında karbon esaslı fiber polimer uygulaması ile güçlendirilmiş 3 katlı 2 açıklıklı model betonarme bir yapının kuvvet-deplasman ilişkisi analitik olarak incelenmiştir.Günümüzde İnşaat Mühendisliği paket programları arasında fiber polimer uygulanmış kolon ya da kiriş elemanlarının modellenmesine imkan veren bir program bulunmamaktadır. Bu nedenle analitik çalışmalarda ANSYS sonlu elemanlar paket programı kullanılmıştır. Literatürde çalışmalar tek bir kolon ya da kiriş üzerinde yoğunlaşmıştır. Bu çalışmada 3 katlı bir bina modeli oluşturulmuş ve bu modele yanal yükleme yapılmıştır. ANSYS sonlu elemanlar paket programı ile tez konusu deney numunesi, tek bir kolon ve tek bir düğüm noktası modellenmiş ve kuvvet- deplasman ilişkileri çıkarılmıştır. Sonuçlar deneysel verilerle kıyaslanmış, analitik çalışma ile deneysel verilerin uygunluğu araştırılmıştır. Bu sonuçların neticesinde fiber polimerler ile güçlendirilmiş model bir yapı üzerinde deney yapmadan önce numune modellenerek FRP (fiber lifli polimer) malzemesinin sünekliğe etkisi, oluşacak çatlak modeli gibi veriler elde edilebilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, designing earthquake resistant structures has been progressively important for our country and world. Concepts of retrofitting structures and nonlineer methods entered the engineering literature due to the increasing significance of earthquake resistant design. In the thesis, force-displacement relationship of a 3 storey 2 span reinforced concrete structure strenghtened by the application of carbon-based fiber polymer was investigated analytically.At present, a program that allows modelling of columns or beams of a structure with fiber polymer application does not exist. Therefore, ANSYS finite element package program was used for analytical purposes. Studies in literature has been constructed on a single column or beam. In this study, 3- storey building model has been created and the lateral installation has been done. Using ANSYS, the experiment model as a single column, and single joint were modelled and force-displacement relationships have been obtained. Analytical results were compared with experimental data; the compability of analytical and experimental output was hence investigated. As a result of these studies, such values as de-bonding of the FRP material, ductility effect and model of the expected cracking able to be achieved before an experiment is carried out.