Bulonlu birleşimlerde kesme kuvvetlerinin bulonlara dağılımının incelenmesi
Distribution of shear forces on bolts on bolted connections
- Tez No: 178926
- Danışmanlar: PROF. DR. EŞREF ÜNLÜOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bulon, Bulonlarda Kesme Kuvveti, Bulonlarda Yük Dağılımı, Çelik Yapılarda Birleşim Araçları, Bolts, Shear Forces On The Bolts, Load Distribution On The Bolts, Connection Members On Steel Structures
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Bu çalışmada bulonlu birleşimlerde, uygulanan kuvvetler altında, bulonlara gelen kesme kuvvetlerinin dağılımı incelenmiştir. Bu incelemede yardımcı olarak SAP 2000 V11.0.0 paket programı kullanılmıştır. SAP 2000 V11.0.0 programında incelenmek istenen modellemeler yapılmış, bu modellere belirli kuvvetler etki ettirilmiştir. Bu kuvvetlerin etkisinde, kesme kuvvetlerinin bulonlara dağılımı belirlenmiştir.İlk olarak SAP 2000 V11.0.0 programında modellemenin nasıl yapıldığı anlatılmıştır. Tek tesirli ve çift tesirli birleşimler modellenmiştir. Bu modellerde bulonlar tek sıra ve iki sıra olarak yerleştirilmiş, çeşitli adette bulon kullanılmıştır. Bulonlar arası mesafeler değiştirilip yeni modeller oluşturulmuştur. Tüm bu modellere sabit kuvvetler uygulanarak bulonlara gelen kesme kuvvetleri belirlenmiştir. Aynı modellerin teorik hesapları yapılmış ve teoride bulonlara gelen kesme kuvvetleri belirlenmiştir. Modellemelerden ve teorik hesaplardan elde edilen kesme kuvveti değerleri karşılaştırılmıştır. Sonuçlar tablolar ve grafikler halinde gösterilmiştir.Bu tez çalışmasının amacı, kesme kuvvetlerinin bulonlara dağılımını belirlemek, bulonlar arası mesafenin değişmesinin kesme kuvvetlerinin dağılımını nasıl etkilediğini gözlemlemektir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, distribution of shear forces on bolts on bolted connections under the effects of constant forces is analyzed. These analysis are performed with Csi SAP 2000 V11. Models are designed in Sap 2000 and constant forces applied to the models. Distribution of the shear forces on bolts is determined, under these forces.Firstly designing of models in Sap 2000 is explained. Single shear and double shear connections are modelled. İn these models olts are placed as one row and two rows, various numbers of bolt are used. New models are designed by changing the spacing between the bolts. Constant forces are applied to all these models and shear forces on the bolts are determined. Also theoritical values of shear forces on the bolts fort he same models are calculated. Theoritical values and values achieved from Sap 2000 for shear forces are compared. The results are displayed as tables and graphics.Aim of this thesis is determining the distribution of shear forces on bolts and observing how is the distribution of shear forces affected by changing the spacing between the bolts.