Laminer sınır tabaka içerisinde yüzey sürtünme katsayısının kama açısına bağlı olarak değişimi
The changes of skin friction coefficient value by wedge angle in laminar boundary layer
- Tez No: 178966
- Danışmanlar: PROF.DR. L. BERRİN ERBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Uçak Mühendisliği, Mechanical Engineering, Aircraft Engineering
- Anahtar Kelimeler: Laminer Sınır Tabaka, Kama Açılı Cisim, Yüzey Sürtünme Katsayısı, Sayısal Çözüm Teknikleri, Laminar Boundary Layer, Wedge Angled Object, Skin Friction Coefficient, Numerical Solution Techniques
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalısmada laminer dıs akıs halinde cisimler üzerinde olusan laminer sınır tabaka içerisinde kama açısına bağlı olarak yüzey sürtünme katsayısının değisimi teorik ve sayısal olarak incelenmistir. Çözümler seçilen kontrol hacmi için yapılmıstır. Çözümlerin bulunması için Serbest Parametre dönüsümü, Runge-Kutta iterasyonu ve Nachtsheim-Swigert düzeltmesi sayısal çözüm teknikleri olarak kullanılmıstır. Sonuç olarak FORTRAN programlama dilinde bir program olusturulmus ve sayısal değerler bu programdan elde edilmistir. Akıskan sıkıstırılamaz ve akıs laminer olarak kabul edilmis ve düsük Reynolds sayıları için: 1. Farklı kama açılarında meydana gelen yüzey sürtünme katsayısı hesaplanmıstır. 2. Farklı kama açılarında meydana gelen yer değistirme ve momentum kalınlığı miktarları hesaplanmıstır. 3. Farklı kama açıları için sürtünme sürüklemesi kuvveti hesaplanmıstır.
Özet (Çeviri)
In this paper, the changes of skin friction coefficient values by wedge angle in laminar boundary layer are studied with theoretical and numerical techniques. The solutions are done for selected control volume. For acquiring the solutions, we have been used Free Parameter Transformation, Runge-Kutta iteration method and Nachtsheim-Swigert correction numerical techniques and has been written a computer program which is constituded in FORTRAN programming language. The numerical solutions are obtained by using various parameters. Fluid is expected incompressible and flow is expected laminar. Following solutions are carried out for low Reynolds numbers: 1. The skin friction coefficient is calculated for different wedge angles. 2. The displacement thickness and the momentum thickness are calculated for different wedge angles. 3. The frictional drag force is also calculated for different wedge angles.