Bazı binaftol türevlerinden hareketle elde edilen metal komplekslerinin sağlam ve kanserli hücreler üzerindeki apoptotik etkilerinin belirlenmesi
Investigation of cytotoxic and apoptotic effects of some metal complexes, which are obtained from derivatives of binaftol, on healthy and cancer cells
- Tez No: 178970
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. A. TANSU KOPARAL, YRD. DOÇ. MEDİHA CANBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Metal kompleksleri, MTT, Apoptozis, DAPI Boyama, Metal complexes, MTT, Apoptosis, DAPI staining
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Kanser, çağımızda oldukça yaygın olarak karşılaştığımız ciddi bir problemdir. Bu hastalığın tedavisinde, kemoterapi sıklıkla başvurulan bir yöntemdir. Metal kompleksleri içeren kemoterapotik ilaçların bu hastalığın tedavisinde olumlu sonuçlar verdiği düşünülmektedir.Bu tezde kullandığımız maddeler bazı kanser türlerinin tedavisinde kullanılabilecek ilaç hammaddeleri olabilir. Bu maddeler bazı binaftol türevlerinden hareketle elde edilmiş metal kompleksleridir. Bunların sağlam ve kanserli hücreler üzerindeki sitotoksik ve apoptotik etkisi, in vitro olarak hücre kültürü teknikleriyle araştırılmıştır. Bu amaçla sağlıklı çin hamster akciğer (V79 379 A) ve kanserli insan akciğer hücreleri (A549), [(CuL)(NO3)2] ve [(NiL)(CIO4)2] maddelerinin belirli dozlarına maruz bırakıldıktan sonra, hücrelerin sitotoksisitesi; mitokondrial aktiviteye dayalı MTT testi ile ölçülmüştür. Sonuçlar her iki maddenin de hücreler üzerinde sitotoksik etki yaptığını göstermiştir.Bu maddelerin apoptotik etkisi ise DAPI boyama yöntemi ile incelenmiştir. Test maddeleri, özellikle [(NiL)(CIO4)2] hücrelerde apoptozise neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
Cancer is a serious problem that we quite frequently confronted with for a long tıme. Chemotheraphy is a rather frequently consulted method in cure of this illness. It is thought that, medicines which contain metal complexes affect this illness positively.The materials that are used in this study are metal complexes, obtained from derivatives of binaftol and we think that these materials can be used as drug materials in curing certain kinds of cancers. In this thesis, cytotoxic and apoptotic effects of these metal complexes were investigated with techniques of cell cultures on healthy and cancer cells as in vitro. Accordingly, at first Chinese hamster lung cell (V79 379 A) and lung cancer cell of human (A549) were exposed to approprite dose of [(CuL)(NO3)2] and [(NiL)(CIO4)2] materials and, then cell cytotoxicity is measured with MTT test which is accepted as indicator of mitochondrial activity. The results showed that both materials cause cytotoxicity on healthy and cancer cells.Apoptotic effect of these materials is detected with DAPI staining method. Test materials, especially [(NiL)(CIO4)2], cause apoptosis on cells.