Yeni schiff bazı ligantlarının ve çeşitli metal komplekslerinin sentezleri
Synthesis of various metal complexes and novel schiff base ligands
- Tez No: 197881
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NESRİN BEYNEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Metal İyon-Kontrollü Sentezleri, Makrohalkalı Bileşikler, Schiff-baz, Binaftol2005 Yılı192 Sayfa, Template Synthesis, Macrocyclic Compounds, Schiff-base, Binaphthol.2005 Year192 Pages
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Doktora TeziTrakya ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüKimya Anabilim DalıÖZETBu çalışmada, bazı ağır ve geçiş metal iyonlarının kontrol ettiği Schiff-bazkondenzasyonuyla, çeşitli karbonil ve amin gruplu bileşiklerden yeni makrohalkalı ve açıkzincirli koordinasyon bileşikleri elde edildi. Elde edilen bu bileşiklerin yapısal aydınlatılmasıuygun spektrofotometrik yöntemler kullanılarak yapıldı.Ayrıca binaftol ile çeşitli pridin bazlı bromo bileşiklerinin reaksiyonu sonucundamakrohalkalı ve açık zincirli yeni ligantlar sentezlendi. Sentezlenen bu bileşiklerin, çeşitlimetallerin perklorat, nitrat ve klorür tuzlarıyla reaksiyonundan yeni kompleks bileşikler eldeedildi. Elde edilen bu ligantların ve koordinasyon bileşiklerinin yapıları IR, 1H-NMR, 13C-NMR, MS, elementel analiz yöntemleri ile aydınlatıldı.
Özet (Çeviri)
PhD ThesisTrakya UniversityGraduate School of Natural and Applied ScienceDepartment of ChemistryABSTRACTSynthesis of Various Metal Complexes and Novel Schiff Base LigandsIn this study, new open-chain and macrocylic coordination compounds were obtainedfrom different carbonyl and diamino compounds with some heavy and transition metal-ioncontrolled Schiff-base condensation. Structural characterization of these complexes wasmade by using suitable spectroscopic methods.In addition, new acylic and macrocyclic ligands were synthesized from the reaction ofbinaphthol and different pyridine based bromo compounds. New coordination compoundswere obtained with the reaction of these ligands and perchlorate, nitrate and chloride salts ofsome metals. These ligands and their complexes were characterized by IR, 1H-NMR, 13C-NMR, MS, elementel analysis.