Yaratıcı düşünmeye dayalı öğrenme yaklaşımının öğrencilerinyaratıcı düşünme ve problem çözme becerilerine etkisi
The effect of the learning approach based on creative thinking upon the creative thinking and problem solving skills of students
- Tez No: 178971
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAVİDE DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yaratıcı Düşünce, Problem Çözme Becerisi, Mantıksal Düşünme Becerisi, Creative Thinking, Problem Solving Skills, The Ability of Logical Thinking
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, ilköğretim öğrencilerinin Fen bilgisi derslerinde yaratıcı düşüncelerini ve problem çözme becerilerini geliştirmek ve uygulanan testlerle bu gelişmenin ne seviyede olduğunu belirlemektir.Araştırma 2006?2007 eğitim-öğretim yılı birinci yarıyılında, Muğla ili Milas İlçesi'ndeki Milas Merkez İlköğretim Okulu 7-A ve 7-C sınıflarında yürütülmüştür. Araştırmaya deney grubunda 40, kontrol gurubunda 40 olmak üzere toplam 80 öğrenci katılmıştır. Araştırmada, öğrencilerin yaratıcı düşünme düzeylerini ölçebilmek amacıyla ?Torrance Yaratıcı Düşünme Testi (TYDT)? ve problem çözme becerilerini ölçmek amacıyla ?Mantıksal Düşünme Grup Testi (MDGT)? kullanılmıştır. Buna göre; deney ve kontrol grubu öğrencilerine deneysel işlemden önce ve sonra ?Mantıksal Düşünme Grup Testi ? ve ?Torrance Yaratıcı Düşünme Testi? ön test ve son test olarak uygulanmıştır.Elde edilen veriler SPSS 13.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuç olarak ?Yaratıcı düşünmeye dayalı öğretim; öğrencilerin problem çözme becerilerini ve yaratıcı düşünme düzeylerini olumlu şekilde etkilemiştir.? denebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to improve the ability of creative thinking and problem solving skills of primary students in science lessons and to determine the level of this development with applied tests.This research conducted in the first semester of the 2006 ? 2007 with the participation of the students at Muğla/ Milas Center Primary School at 7/A and 7/C classes. 80 students participated in the research; 40 were in the controlled and 40 were in the experiment group. In the research to assess problem solving skills of students, ?Logical Thinking Group Test (LTGT)?, and to assess the level of creative thinking of students ?Torrance Creative Thinking Test? were used. Thus; Logical Thinking Group Test and Torrance Creative Thinking Test were applied to experiment and control group students as pre test ( before the experimental study) and post test ( after the experimental study).Statistical processing was made at the SPSS 13.0 program. As a conclusion, it can be stated that, ?Based On Creative Thinking Teaching? has affected the ability of solving problem and the level of creative thinking of students positively.