Bir gıda üretim işletmesinde çekme sistemi uygulaması ile stok kontrol sistemi uygulaması
A stock control system study with pull system implementation at a food production plant
- Tez No: 178986
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT YÜZÜGÜLLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tam Zamanında Üretim, kanban, çekme sistemi, stok kontrolü, gıda üretimi, Just In Time, kanban, pull system, stock control, food production
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Günümüzde örgütlerin artan rekabet koşullarında, giderek daha istekli olan alıcılara hizmet vermeye başlamaları, müşterilerin iyi kalite, düşük fiyat ve kısa teslim süreleri beklentilerini karşılayabilmeleri için, istenen çeşit, miktar ve zaman ölçütlerine uyum sağlamaları gerekmektedir. Müşterinin istediği ürünü, istediği zamanda temin edebilmesini sağlamak için ürünün oluşumunda geçen süre olan ?tedarik süresinin? mümkün olduğunca kısaltılması ve stokların azaltması yoluyla da müşteri taleplerine en hızlı şekilde cevap verebilecek esnekliğe sahip olmaları gerekmektedir. Yapılan çalışmanın amacı, gıda üretim sektöründe yaygın uygulama alanına sahip olmayan çekme sistemi ile stokların azaltılabilirliğinin araştırılmasıdır. Bu kapsamda, öncelikle Tam Zamanında Üretim sistemi ile ilgili bilgiler verilmiş, itme ve çekme sistemleri, karma sistemler incelenmiş, çekme sistemlerinin uygulanabilirliği, kuralları aktarılmıştır. Uygulama kapsamında önerilen iki yöntemden bir tanesi sabit üretim karması, diğeri de kanban çekme sistemidir. Çekme sistemi uygulamada kullanılmak üzere seçilmiştir. Bir gıda işletmesindeki çekme sistemi uygulaması sonucunda, stokların, ürünler arası dönüş sürelerinin, fazla mesai sürelerinin ve tüm bunlara bağlı olarak maliyetlerin önemli ölçüde düştüğü görülmektedir. Ayrıca, üretim miktarları müşteri taleplerine daha yakın bir seyir izlemeye başlamış ve azalmış, böylece gereksiz yere ve gereksiz miktarda yapılan üretimin önüne geçilmiştir.
Özet (Çeviri)
Industrial organizations should adopt today?s conditions of competition, by supplying demands of customers which contain lower price, quality and shorter lead time. To supply the desired product at the desired time and to become more flexible, organizations should decrease the lead time and the stock levels. The purpose of this study is to investigate implementability of pull system at a food production industry. In this scope, first of all, Just In Time system is introduced, some information is given about push, pull systems, hybrid systms, and rules of implementing pull system. Two methods are suggested one of them is constant mix production and the other is a kanban pull system. And it is decided to implement the pull system. As results of this study, the stock levels, setup times, over times and relating to these all costs are decreased. The production lot sizes become more closer to real customer demand.