Tasarımda kullanıcı hislerinin analizi ve görsel algıya göre eniyi tasarım düzeylerinin belirlenmesi: Mutfak armatürü uygulaması
Analysis of user senses and determination of best design levels for visual perceptions in design: Sink mixer application
  1. Tez No: 178987
  2. Yazar: EZGİ AKTAR DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET SERMET ANAGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kullanıcı Odaklı Tasarım, Mutfak Armatürü, Kansei Mühendisliği, Sıralı Lojistik Regresyon, User Centred Product Design, Sink Mixer, Kansei Engineeering, Ordinal Logistic Regression
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yöneylem Araştırması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Yapılan çalısmada, mutfak armatürü tasarımında kullanıcı hislerini analiz ederek tasarım sürecine dahil etmek ve görsel algıya göre tasarım niteliklerinin düzeylerini eniyilemek üzere iki asamalı bir yaklasım önerilmistir. ?lk asamada kullanıcıların 38 farklı mutfak armatürünü, görsel algıları ölçmede kullanılan 11 Kansei kelimesine göre 7'li anlamsal farklılıklar ölçeğinde değerlendirmeleri istenmistir. Elde edilen verilerden hareketle kullanıcıların genel tercih puanları ile Kansei kelime puanları arasındaki iliski arastırılmıstır. Önceki çalısmaların aksine, Doğrusal Regresyon Analizi'nin sakıncaları dikkate alınarak genel tercih puanları ile kelime puanları arasındaki iliski Sıralı Lojistik Regresyon ile arastırılmıstır. ?kinci asamada, kullanıcıların genel tercih puanlarını enbüyükleyen tasarım düzeyleri Sıralı Lojistik Regresyon ile belirlenerek bu düzeylere karsı gelen tasarım seçenekleri için doğrulama çalısmaları yapılmıstır. Önerilen yaklasımın literatürdeki mevcut yöntemlere göre üstünlükleri tartısılarak elde edilen sonuçlar karsılastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study; a two-stage integrated approach was proposed to explore user senses about sink mixers and optimization of design levels for visual perceptions. In the first stage, users were asked to judge 38 different mixer designs by using a semantic differential (SD) scale for 11 image (Kansei) words about visual perceptions of users. Then, the relationships between general preferences and Kansei scores of users were investigated by Ordinal Logistic Regression which was suggested versus linear regression method used frequently in the previous studies. In the second stage; the best design levels for visual perceptions were determined to maximize general preferences scores by Ordinal Logistic Regression, and the product combinations were validated. Then, the advantages of the suggested approach were discussed and the results were compared.