Escherichia coli'nin sonikasyonla inaktivasyonuna farklı amplitüd, pH ve sıcaklığın etkisi
Influence of different amplitudes, pH and temperatures for inactivation of E. coli by sonication
- Tez No: 178996
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BUKET KUNDUHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Predictive modelleme, E. coli, Ultrasound, İnaktivasyon, D değeri, Predictive modeling, E. coli, Ultrasound, Inactivation, D value
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmanın amacı güç ultrasoundunun, sitrat tamponundaki Escherichia coli ATCC 25922 üzerindeki inaktive edici etkisini değerlendirmektir. Ayrıca, E coli inaktivasyonu üzerine pH ve akustik enerji şiddetinin (AED) etkisi de araştırılmıştır. Ölüm oranları 3 sıcaklık (20°C, 30°C ve 40°C), 2 pH (4.0 ve 7.0) ve 2 AED düzeyi (3.0 ve 7.3 W/ml) kombinasyonları için hesaplanmıstır. E coli hücrelerinin ultrasonik uygulamalardaki inaktivasyonu 1. dereceden reaksiyon kinetiğine uyum göstermiştir. İnaktivasyon sabitleri Log/dk yada 1/D olarak hesaplanmıstır. Sonikasyon yapılmayan uygulamalardaki E coli inaktivasyonu önemsiz olmuştur. Sonikasyon yapılan uygulamalarda ise, sonikasyonun genliği (AED) arttıkça inaktivasyon düzeyleri artmıstır. En yüksek inaktivasyon düzeyi 7.3 W/ml AED düzeyinde, 40°C de ve pH 7' de yapılan uygulamada 5.78 Log/dk olarak belirlenmiştir. Sonuçlarımıza göre kullandıgımız laboratuvar tipi ultrasound cihazıyla, 10 ml' lik süspansiyondaki E coli hücrelerinin 5 log birim kadar indirgenmesi için gerekli olan uygulama süresi 52 saniyedir.
Özet (Çeviri)
The objective of this research was to evaluate the efficacy of power ultrasound (20 kHz, 750 W) on inactivation of Escherichia coli ATCC 25922 in citrate buffer at sub-lethal temperatures. The effects of pH and Acoustic Energy Densities (AED) on the inactivation of E. coli were also investigated. Death rates were measured for a combination of three temperatures (20°C, 30°C and 40°C), two pH levels (4.0 and 7.0) and two Acoustic Energy Densities, AED (3.0 and 7.3 W/ml). Inactivation of the E. coli cells by ultrasonic irradiation was showed first-order behavior. The inactivation rate constants calculated as log/min or 1/D. Inactivation of E. coli for non-sonic treatments was negligible. In the sonic treatments, inactivation rates were increased with increasing amplitude of the sonication (AED). The maximum inactivation rate was determined as 5.78 log/min at 7.3 W/ml AED level at 40 °C for pH 7.0. According to result, treatment duration for 5 log reduction of E. coli was 52 s for 10 ml suspension with our laboratory type equipment.