Kimyasal depolama yöntemi ile elde edilen ZnS yarı iletken filmlerin yapısal, optik ve elektriksel özelliklerinin incelenmesi
The investigation of structural optical and electrical properties of ZnS semiconductor films obtained by chemical bath deposition method
  1. Tez No: 179015
  2. Yazar: FATMA GÖDE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUHSİN ZOR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ZnS, Kimyasal Depolama Yöntemi, X-Isınları Kırınım Deseni, Optik Özellikler, Elektriksel Özellikler, ZnS, Chemical Bath Deposition Method, X-Ray Diffraction, Optical Properties, Electrical Properties
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalısmada, ZnS yarıiletken filmleri farklı depolama sürelerinde ve farklı depolama sıcaklıklarında bekletilerek cam alttabanlar üzerine kimyasal depolama yöntemiyle elde edilmistir. X-ısını kırınım desenlerinden elde edilen filmlerin amorf ve hekzagonal yapıda oldukları saptanmıstır. Absorpsiyon spektrumu ölçümlerinden filmlerin direkt bant aralıgına sahip oldugu ve yasak enerji aralıgının 3.85 eV ile 3.97 eV arasında degistigi belirlenmistir. IV ölçümlerinden ohmik iletim mekanizması gözlenmistir. Filmlerin elektriksel iletkenlik degerleri 9.1 10 10 ? s = x (cm)-1 ile 9 1.47 10? s = x (cm)-1 arasındadır. Elde edilen filmler 400 ºC'de bir saat tavlama islemine tabi tutulmus ve tavlamanın elektriksel iletkenlik üzerine etkisi arastırılmıstır. Sıcaklıga baglı akım ölçümlerinden aktivasyon enerjileri 0.01 eV ile 0.81 eV arasında bulunmustur.
Özet (Çeviri)
In this study, ZnS semiconductor films have been obtained in through different deposition times and different deposition temperature on to the glass substrates by the chemical bath deposition method. X-ray diffraction spectra of the films have shown that the films are amorphous and hegzagonal in structure. ZnS films have been determined to have direct band gap characteristics with the band gap values lying in the range between 3.85 eV and 3.97 eV by using optical method. The ohmic conduction mechanisms have been observed in the I-V characteristics of the films. The electrical conductivity values of the films have been found to vary in the range 9.1 10 10 ? s = x (cm)-1 and 9 1.47 10? s = x (cm)-1. The activation energy values have been found between 0.01 eV and 0.81 eV using the temperature-dependent current measurements.