Piridin türevli Schiff bazlarından bakır komplekslerinin sentezi ve yapılarının aydınlatılması
Synthesis and characterization of copper complexes of some substitue pyridine Schiff bases
- Tez No: 179019
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN DAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Schiff Bazı, Azometin, Metal Kompleksi, UV-Vis, Tautomerizm, Schiff Base, Azomethine, Complexes of Metal, UV-Vis, Tautomerizm
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Çalışmanın ilk aşamasında 3-amino metil piridin bileşiği ile salisilaldehit, 5-kloro salisilaldehit ve 5-bromo salisilaldehit bileşiklerinin kondenzasyon reaksiyonu sonucu üç adet Schiff bazı sentezlendi. İkinci aşamada ise sentezlenen bu bileşikler, bakır (II) klorür dihidrat (CuCl22H2O) tuzu ile reaksiyona sokularak metal kompleksleri elde edildi. Sentezlenen Schiff bazları ve metal komplekslerinin UV-VIS spektroskopik yöntemi ile tautomerik özellikleri incelendi. Schiff bazlarının yapıları elementel analiz, FT-IR, 1H-NMR ve13C-NMR spektroskopisi, Termal analiz yöntemleri ile komplekslerin yapıları ise elementel analiz, FT-IR spektroskopisi, Manyetik duyarlılık ve Termal analiz yöntemleri ile aydınlatıldı.
Özet (Çeviri)
In the first step of the study schiff bases were synthesized by the condensation reactions of 3-amino methyl pyridine with salicylaldehyde, 5- chlorosalicylaldehyde and 5-bromosalicylaldehyde. In the second step of the study, Copper complexes of these schiff bases were obtained by the reactions with copper(II) chloride dihydrate (CuCl2·2H2O). The tautomeric character of the schiff bases and their complexes were studied with UV-Vis Spectroskopic method. The structure of the schiff bases were elucidated on the basis of Elemental Analysis, FT-IR, 1H-, 13C-NMR, Thermogravimetric Analysis methods. The structure of the complexes were characterized by Elemental Analysis, FT-IR, Thermogravimetric Analysis and Magnetic Susceptibility methods.