Bulanık topolojiye dayalı köşe bulma algoritması
Fuzzy topology based corner detection algorithm
  1. Tez No: 179028
  2. Yazar: AYSUN TOK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN GÜRAY ŞENEL, YRD. DOÇ. DR. YUSUF OYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Görüntü işleme, Köşe bulma, Topolojik Ortanca Süzgeçler, Image Processing, Corner Detection, Topological Median Filters
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Köşeler, görüntü işleme tekniklerinde çok kullanışlı olan özelliklerdendir. Nesne tanıma, hareket izleme, stereo eşleştirme gibi yöntemler içinde sıklıkla kullanılmaktadır. Görüntüde yer alan nesneler hakkında gerekli olan birçok bilgiyi verir. Nesnenin tanımlanması, ayırt edilmesi ve belirlenebilmesi için köşelerden faydalanmak mümkündür. Gri-seviye görüntü içerisinde köşelerin sezimini gerçekleştiren yöntemler, kenar bulma tabanlı yöntemler ve yoğunluk tabanlı yöntemler olarak gruplandırılabilir. Bu tez çalışmasında bulanık topolojiye dayanan bir köşe bulma algoritmasının iyileştirilmesi ve diğer yöntemlere göre performansının değerlendirilmesi gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Corners are very useful features in image processing and computer vision. They frequently employed in the object recognition, motion detection and segmentation. Corners in images represent a lot of useful information and they play an important role in describing object features for recognition and identificication. The methods that detects corners in images can be categorized as edge-detection based methods and intensity based methods. In this thesis we propose to improve a fuzzy topology based corner detection algorithm and to evaluate it?s performance with the other methods.