Uçak bakım planlamasının en iyilenmesine yönelik bir karar destek tasarımı
A decision support approach to aircraft maintenance planning optimization
  1. Tez No: 179027
  2. Yazar: İLKAY ORHAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. T. HİKMET KARAKOÇ, YRD. DOÇ. DR. MUZAFFER KAPANOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Havacılık Mühendisliği, Sivil Havacılık, Industrial and Industrial Engineering, Aeronautical Engineering, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Hedef Programlama, Uçak Bakım Planlaması, Uçak Rotalama, Sivil Havacılık Yönetimi, Karma Tamsayı Modelleme, Karar Destek Sistemi
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Dünya havacılık sektörü son 5 yılda dünyada %5 büyürken Türk Sivil Havacılık sektörü %30 büyümüştür. Bu hızlı büyüme rekabet ve fırsatları da yanısıra getirmiştir. Sivil havacılık sektöründe etkili bir rekabet etkin bir filo yönetimi ile mümkündür. Filo yönetiminin en önemli işlevlerinden ikisi uçakların rotalarının belirlenmesi ve bakımlarının planlanmasıdır. Uçakların rotalarının belirlenmesi yani rotalamanın uçakların havada kalış sürelerini belirleyici olması, öte yandan, uçak bakım maliyetlerinin direkt işletme maliyetlerinin %18-23'ünü oluşturuyor olması göz önüne alındığında, bu iki problemin bütünleşik çözümlenmesi ile yakalanabilecek fırsatların havayollarının rekabet gücünü olumlu etkileyeceği açıktır. Her iki problemi ayrı ayrı inceleyen çalışmalar olmasına karşın iki problemi birlikte ele alan az sayıda çalışma mevcuttur. Bu çalışmada uçak rotalarının belirlenmesi yani rotalama probleminin bakım gereksinimleri ile birlikte ele alınması, böylece uçakların etkin kullanımının yanısıra bakım maliyetlerinin enküçüklenmesi hedeflenmiştir. Belirtilen hedef doğrultusunda, uçakların bakıma girmeden önceki yasal kullanılabilir uçuş zamanlarını da enküçükleyen bütünleşik çok-amaçlı karma tamsayılı doğrusal bir modelleme yaklaşımı önerilmiştir. Yaklaşım, uçuş sayılarını ve/veya sürelerini de karar vericinin öncelikleri doğrultusunda dengelemekte, böylece uçak kullanım oranları ve bakım maliyetlerinin olabildiğince eşit tutulmasını sağlamaktadır. Uçakların günlük uçuş sayı ve sürelerinin dengelenmesi, mürettebat çizelgeleme problemlerinde karşılaşılabilecek bazı güçlükleri ortadan kaldırmaktadır. Önerilen yaklaşım karar vericiye hedefleri doğrultusunda önceliklerini güncelleme ve karşılıklı etkileşimli olarak yeniden-belirleme olanağı sunan bir karar destek sistemidir. Yaklaşımın geçerliliğinin sınanması aşamasında, iki havayolu işletmesinin gerçek verilerinden yararlanılarak oluşturulan problemler, CPLEX/GAMS karma tamsayılı doğrusal program çözücü yazılımı kullanılarak çözülmüş ve sonuçlar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aviation industry has increased at 5% in worldwide, while at 30% in Turkey in the last 5 years. This rapid increase has also brought the competitions and opportunities. An effective competition at the civil aviation sector could be possible by an effective fleet management. One of two important functions of the fleet management is to define the aircraft routes and plan the aircraft maintenance. Considering defining the aircraft routes and the aircraft maintenance costs which form 18-23% of the direct operation costs, solving these two problems with integrated methods, it is obvious that the opportunities gained will affect the competition power of the airlines positively. Although there are some studies which investigate these two problems separately, there are also few studies which deal with both these problems. In this study, defining the aircraft routes with maintenance requirements, either the effective usage of aircrafts and minimizing the maintenance costs has been aimed. At the direction of these goals, an approaching combined multi-objective mixed integer linear model is proposed which minimize the legal available flight durations of the aircrafts before maintenance. This approach has balanced the flight numbers and/or flight durations at the direction of decision maker, thus it has provided the aircraft usage ratio and maintenance costs as possible as equal. Compensating the daily flight number and durations of aircrafts, it has eliminated the difficulties which one could encounter at the crew scheduling problems. The proposed approach is decision support system which provides priority updates and interactive re-defines towards to the goal for the decision maker. During the proofing of the availability of the approach, the problems created by the real data of two airlines, have been solved by the software of CPLEX/GAMS mixed integer linear program and interpreted. Keywords : Goal Programming, Aircraft Maintenance Planning, Aircraft Routing, Civil Aviation Management, Mixed-Integer Programming, Decision Support System.