Zirkonsuz opak firit üretimi ve hızlı pişirim duvar karosu sırlarının geliştirilmesi
Production of zircon-free opaque frits and development of fast fired wall tile glazes
  1. Tez No: 179119
  2. Yazar: KERİMAN PEKKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR KARASU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hızlı pişirim, Cam-seramik, Zirkonsuz opak duvar karosu sırı, Fast-firing, Glass-ceramic, Zircon-free opaque wall tile glaze
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Düzgün yüzey görünümlü, parlak opak duvar karosu sırları genellikle zirkonya içeren firitlerden üretilir. Ancak, bu firitler oldukça pahalıdır ve dolayısıyla, günümüzde üretim maliyetini azaltmaya yönelik bir eğilim vardır. Çeşitli cam-seramik sistemleri bu açıdan değerlendirilebilir. Karo üretiminde kullanılacak bir cam-seramik sırı tasarlanırken, seçilen firit bileşiminin teknik ve ticari olarak sırlı seramik karolara uygulanan üretim koşullarıyla uyum içinde olması gerekir. Bu çalışmada, CaO/MgO ve Al2O3/alkali oranları düzenlenerek zirkonu azaltılmış ve tamamen giderilmiş firit esaslı, parlak opak, hızlı tek pişirim duvar karosu cam-seramik sırları üretilmiştir. Duvar karosu parlak opak sırlarında kullanılan yüksek zirkonlu firitlere alternatif olabilecek, zirkonu azaltılmış ve/veya tamamen giderilmiş yeni cam-seramik esaslı firitler üretilmiş, karakterizasyonları yapılmış ve endüstriyel koşullara uyarlanmıştır. Elde edilen yeni sırlar TS EN ISO 10545'teki ilgili standart testlerden başarıyla geçmiştir.
Özet (Çeviri)
Wall tile glazes with a smooth surface texture, high glossiness, and whiteness are usually based on zirconium containing frits. However, these frits are quite expensive and therefore, there have recently been certain attempts to lower the production cost such as taking suitable glass-ceramic glaze systems into an account. The design of a glass-ceramic glaze for this type of tiles should ensure that the selected frit precursor is technically and commercially compatible with the manufacturing conditions generally used in the production of glazed ceramic wall tiles. In this study, low zircon containing and zircon-free, frit-based, glossy opaque glass-ceramic glazes for single fast fired wall tiles were produced by optimizing the CaO/MgO and adjusting the Al2O3/alkali ratios in the starting frit compositions. In this study, new glass-ceramic based frits of low zircon containing and/or zircon-free frits of single fast-fired wall tile glossy opaque glazes were produced, characterised and adapted to the industrial working conditions. The newly developed glazes were passed the relevant TS EN ISO 10545 standard tests successfully.