Seramik malzemelerinde Cao-Al2O3-SiO2 sisteminde kullanılacak örtücülük performansını arttırıcı malzeme geliştirilmesi ve karakterizasyonu
The development and characterization of materials increasing opacity performance for the Cao-Al2O3-SiO2 system in ceramic coating materials
  1. Tez No: 654326
  2. Yazar: ARİFE ÇIRPIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİN YAKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Seramik, Zirkon, Opak, Beyazlatıcı, Ceramic, Zirconium, Opaque, Whitening Agent
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET: Yüzyıllar öncesine dayanan tarihi ile Anadolu'da ilk izlerine rastlanan seramik bugün yine bu topraklarda önemli bir sektör haline dönüşmüştür. Yaşadığımız çağın hızına ve aynı zamanda değişim süratine uygun atılımlar yapabilmek oldukça önem teşkil etmektedir. Türkiye de gelişmekte olan ve büyüyen ekonmomisi ile ihtiyaçları artan bir ülkedir. Dolayısıyla dünyada olduğu gibi, büyümenin getirilerinden yapı-inşaat sektöründe de gelişim kaçınılmazdır. Ülke gelişiminde yaşanacak mekanların altyapı gerekliliği ile birlikte inşaat sektöründe artış ihtiyaca dönüşmektedir. İnşaat sektörü ile birlikte aynı gelişimi sergileyen seramik sektörünün değişen ve gelişen teknolojiye uyum sağlamak durumundadır. Öte yandan seramik sektörünün en önemli üretim girdileri enerji, işçilik ve hammadde maliyetleridir. Seramik üretiminde enerji en önemli maliyet konusudur ve doğalgaz en yaygın kullanılan enerji kaynağıdır. Doğlagazda ise ülkemiz dışa bağımlı konumdadır. Değişen teknoloji ile işçilik azalmış ancak kalifiye insan gücü ihtiyacı nedeniyle maliyetler değişmemiştir. Hammadde maliyetlerini düşürmek amacı ile ithal edilen malzemelerin yerli, bölgesel hammadde kullanımlarının araştırılmasına yönlenilmiştir. Bu çalışmada yerli malzeme kullanımı ve dolayısıyla maliyet açısından da avantaj sağlamak amacı ile seramik sektöründe yüksek miktarda kullanılan Zirkonun yerine kullanılmaya başlanan ithal beyazlatıcının yerli kompozisyonları elde edilmeye çalışılacaktır İlk aşamada kullanılan hammaddelerin kimyasal analizleri, tane boyutları, XRD ve XRF çekimleri incelenecek. Kompozisyonların tespiti sonrasında beyazlatıcı eldesi için uygun tane boyutunda ve kimyasal yapıya sahip malzemelerin temini sağlanarak karışımın eldesi kuru öğütme işlemi ile gerçekleştirilecektir. Öğütme sonrasında elde edilen karışım duvar karosu engop reçetesinde laboratuvar şartlarında girilerek uygulanacaktır. Deneme engop reçeteleri uygulanan karolar standart numune ile karşılaştırılarak renk ve parlaklık ölçümleri yapılacaktır. Reçete maliyetlerinin düşmesi ve yerli beyazlatıcı eldesi planlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ceramic, whose first traces are found in Anatolia with its history dating back centuries, has become an important sector in these lands today. It is very important to be able to make breakthroughs according to the pace of the age and change we live in. Turkey is also the country with my growing ekonmo are rising and growing needs. Therefore, it is inevitable to develop from the gains of growth in the building-construction sector as in the world. The infrastructure needs of the places to live in the development of the country and the increase in the construction sector turn into a need. The ceramic industry, which exhibits the same development as the construction industry, has to adapt to the changing and developing technology. On the other hand, the most important production inputs of the ceramic industry are energy, labor and raw material costs. In ceramic production, energy is the most important cost issue and natural gas is the most widely used energy source. In natural gas, our country is dependent on foreign countries. With the changing technology, labor has decreased, but the costs have not changed due to the need for qualified manpower. In order to reduce raw material costs, it has been directed to research the domestic and regional raw material usage of imported materials. In this study, it will be tried to obtain local compositions of imported whitening agent, which is used instead of Zircon, which is used in the ceramic industry in high amounts, in order to provide advantage in terms of use of domestic materials and therefore in terms of cost. In the first stage, chemical analysis, grain sizes, XRD and XRF shots of the raw materials used will be examined. After determining the compositions, materials with suitable grain size and chemical structure for whitening agent production will be obtained and the mixture will be obtained by dry grinding process. The mixture obtained after grinding will be applied by entering the wall tile engop recipe under laboratory conditions. Color and gloss measurements will be made by comparing the tiles with trial engop prescriptions with the standard sample. It is planned to reduce prescription costs and to obtain local whitening agent.