Dental uygulamalar için opak porselen toz üretimi ve karakterizasyonu
Production and characterization of opaque porcelain powders for dental applications
- Tez No: 451327
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLİN ZİYLAN, DOÇ. DR. MÜCAHİT SÜTÇÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Diş porseleni, metal altlık, opak porselen tozu, frit, lösit, opaklık, ısıl genleşme katsayısı, mikroyapı, Dental porcelain, metal substrate, opaque porcelain powder, frit, leucit, opacity, thermal expansion coefficient, microstructure
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmanın amacı, dişçilikte kullanılan metal destekli porselen restorasyonlardan biri olan ve metal yüzeyine uygulanan ilk katman olan opak porselen toz kompozisyonlarının geliştirilmesi, üretim süreçlerinin belirlenmesi, test ve karakterizasyonunun yapılmasıdır. Bu çalışmada, metal altlık ile ısıl genleşme katsayısı uyumunu sağlamak için en az iki farklı tür frit üretilmiştir. Opak porselen tozunun hazırlanmasında, kullanılacak olan frit türlerinin kompozisyonlarının belirlenmesi, üretilmesi ve karakterizasyonunun yapılması birinci derecede önemlidir. Bu nedenle, opak porselen kompozisyonlarının ısıl genleşme katsayısını ayarlamak için, ısıl genleşme katsayıları farkı olan kristalin ve amorf içerikli olmak üzere iki tür frit opak porselen toz kompozisyonlarında kullanılmıştır. Ayrıca, opak toz kompozisyonlarının içeriğini oluşturan ve örtücülük görevini yapan opaklaştırıcıların türü (titanium oksit, kalay oksit, seryum oksit, zirkonyum oksit, zirkonyum silikat) ve bu oksitlerin tekli, ikili ve üçlü kombinasyonları bu çalışmada incelenmiştir. Geliştirilen frit ve opak porselen tozlarının özelliklerini (tane boyutu, faz içeriği, ısıl genleşme katsayısı, opaklık ölçümleri) belirlemek için karakterize edilmiş ve bu karakteristik özellikler ürün kalitesi ile doğrudan ilgili olduğundan her üretim prosesi aşamasında ölçülmüştür. Geliştirilen opak porselen tozlarının kullanılabilirliği diş teknisyenleri tarafından metal altlıklara uygulanarak test edilmiştir. Üretilen opak toz kompozisyonlarından G1-1, G1-4, G6-5 ve G6-12 kodlu tozların en iyi sonucu verdiği görülmüştür. Bu numunelerden G6-5 kodlu numune ise en beğenilen kompozisyon olduğu için uygun renk pigmentleri ile renklendirilmiş ve ticari Vita VMK Master opak tozu ile kıyaslanmıştır. Sonuç olarak, bu tez çalışması kapsamında, metal destekli altlıklar için ticarileşme potansiyeli olan ve yerli bir üretim olan opak porselen kompozisyonları geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to develop opaque porcelain powder compositions that are used as a metal support porcelain restoration and the first layer applied to the metal surface, to determine their fabrication processes and do their related tests and characterizations. In this study, two different types of frits were produced in order to adjust the thermal expansion coefficient of the opaque porcelain powder with respect to metal substrate. In the preparation of opaque porcelain powder, determination of the composition of the frit types, its production and characterization are of primary importance. For this reason, two different types of frits, one being crsytalline and the other was amorphous, with different thermal expansion coefficients, were used to adjust the thermal expansion coefficient of the opaque porcelain powder compositions. Besides, the type of the opacifiers (titanium oxide, serium oxide, zirconium oxide, zirconium silicate) that were used in the opaque powder compositions and had the role of masking the metal, and their combinations as single, double or triple were investigated in this study. Characterization tests were performed in order to determine the properties (grain size, phase contents, thermal expansion coefficient, opacity) of the developed frit and opaque powder compositions. These tests were repeated for each production step as the characteristic properties were directly related to the product quality. Also, the usability of the developed opaque porcelain powders on the application to the metal substrate was tested by the dental technicians. The best results obtained from the produced opaque powder compositions belonged to G1-1, G1-4, G6-5 and G6-12 coded powders. Among these powders, G6-5 coded one was selected as the best composition and it was colored with suitable pigments and compared to the commercialized Vita VMK Master opaque powder. As a result, within the scope of this study, locally produced opaque porcelain powder compositions that have the potential of commercialization were developed for metal substrate supports.