Tarihsel kaynaklara göre Sinop şehrinin fiziksel gelişimi (Antik dönemden 19. yy. sonuna kadar)
According to historical resources physical development of Sinop city (To end of 19. century from ancient period)
  1. Tez No: 179173
  2. Yazar: FULYA ÜSTÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER İSKENDER TULUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sinop, Fiziksel Gelişim, Tarihsel Kaynaklar, Kent Dokusu, Sinop, physical development, historical resources, city texture
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışma, Antik Dönemden başlayarak hemen her dönemde önemli bir yerleşme merkezi olan Sinop kentinin fiziksel gelişiminin tarihsel kaynaklardan yararlanarak ortaya konmasını amaç edinmiştir.Çalışma 3 bölümden oluşmaktadır:Birinci bölümde, kentin coğrafyası, siyasi tarihi ve anıtsal yapıları hakkında genel bilgiler verilmiştir.İkinci bölümde, kentin Antik, Bizans, Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı Dönemindeki fiziksel yapısı, her dönem için Şer'iyye Sicilleri, Tahrir Defterleri, vakıf kayıtları, salnameler, seyahatnameler, görsel belgeler ve anıtsal yapılardan yararlanarak ortaya konulmuş, kentin gelişiminin, anıtsal yapılarının ve tarihsel kaynaklardan tespit edilen mahallelerinin kent haritası üzerine işlenmesi ile görsel analizi gerçekleştirilmiştir.Üçüncü bölümde, tüm incelemeler ve değerlendirmeler doğrultusunda çalışmanın sonuçları ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigated physical development of Sinop that is a significant site center in the pre-Turk and Turk periods by means of historical resources.This study is comprised three section.In the first section, It is given general information about geography, political history and monumental buildings of city.In the second section, physical structure of city, in the Ancient, Byzantine, Selcuklu, Commonplaces and Ottomon period ,for each period, is introduced to benefit from Şer?iyye register, tax register, foundation records, state annuals, travel books, visual documents and monumental buildings. Visual analysis of development of city is realized with marked on city map of monumental buildings and districts that is determined from historical resources of city.In the final section, it is showed results of study according to all of evaluations and surveys.