Konut tasarımında anlam boyutu ve feng shui
Meaning embedded in housing design and feng shui
- Tez No: 179210
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENGÜL ÖYMEN GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Konut, İç Mekan, Varoluş, Anlam, Feng Shui, House, Interior, Existence, Meaning, Feng Shui
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
- Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Konut Tasarımında Anlam Boyutu ve Feng ShuiKonutu ev yapan, ondaki yüklü olan anlamdır. Bu araştırmada, konutun anlamsal çözümlemesi yapılmış ve bir tasarım konusu olarak konut kavramı irdelendiğinde hangi yollarla bu arkitipsel anlamın yeniden konuta yüklenebileceği üzerinde düşünülmüş; konutun anlam ağırlıklı tasarımında olanaklı yöntemler arasında linguistik yaklaşımlar kapsamında analojiler, değişmeceler, düz değişmeceler ve eğretilemeler, bu linguistik mecazlara bağlı olarak anakronizmalar, kitsch ve ayrıca bireysel anlam kapsamında ?ecstasy? kavramı incelenmiştir. Ancak, bunların hiç birisiyle mimar-kullanıcı-nesne üçgeninin kapsamlı bir kurgusunun yakalanamayacağı gerçeği ile, bu konularda görüş ileri süren Doğu kültürlerinden Çin Yerleşim Sanatı Feng Shui bu çalışmada ele alınmıştır. Konut iç mekânlarına ait dergilerden seçilen slaytlar üzerinden, anlamsal farklılaşım tablosu tekniği kullanılarak katılımlı bir yöntemle ilkeler sorgulanmış ve konut-insan özdeşleyimini olumlu yönde etkilemekte elverişli bir yöntem olarak kullanılabilir olduğu görülmüştür.Konut ancak bir varlık olarak anlam yüklendiğinde yaşanılan yer ?ev?e dönüşmektedir. Bu araştırmadan elde edilen sonuçlara dayanarak anlamın ?kimlik? ve ?birlik? gibi kavramlarla ifade bulduğunu söylemek olanaklıdır. Bu bulgular insanın hem evrenin merkezi olması ve hem de kendini de kapsayan daha büyük bir bütün içinde yer alması gibi bir düalizme çok uygun düşmektedir. İnsan için `ev', ancak evrenin bu kavranış biçimine uygun düşecek bir tarzda; hem kimliğini yansıttığı, hem de daha büyük bir bütünün bir parçası olduğunu duyumsattığı, ?teklik'' ve `'birlik'' kavramlarını aynı anda gerçekleştirebildiği durumda anlam kazanabilir ve ancak bu koşulda insan eviyle uyumlu ve huzurlu bir birliktelik sürdürülebilir?Yakın dönemlerde müstakil konutlarda plan-kütle bazında denenen `rastlantısallık', yenilik ve özgeliklerden ziyade konutun belki de Heideggervari, yer-gök ve insan-tanrı dörtlemesinde bütünlenmiş koruyuculuğu daha alçakgönüllü, daha olanaklı ve herkesin satın alma gücünün daha kolay yetebileceği bir yoldur. Kullanıcıların ve tasarımcıların konut iç mekânlarında bu konuda yapabilecekleri çok şey vardır. Dolayısıyla günümüzde toplu konutların verdiği memnuniyetsizlik konusundaki kaygı ve kederlerimiz başından beri büyük ölçüde asılsızdır.
Özet (Çeviri)
MeaningEmbedded in Housing Design and FengShuiWhat makes a house a home is the meaning attributed to it. In this study, a semantic analysis of the word“house”is conducted and the ways in which this archetypical meaning may be reascribed to house concept when it is examined as a design subject are pondered; among the likely methods in the meaning-stressed design of house, analogies, metaphors, metonyms and allegories and according to these linguistic metaphors the anachronisms and kitsch were investigated in the context of linguistic approaches whereas the“ectasy”concept was investigated within the context of individual meaning. Yet, owing to the fact that with none of those, a comprehensive fiction of the architect-user-object triangle may be captured and people are to live in stereotypical houses that are built by one source for masses, one of the eastern cultures, the Chinese settlement art Feng Shui which proposes some arguments in these matters were both adressed in this paper. With the slides chosen from the journals on house interior design, the principles were questioned with a participative method using semantic differentiation technique.A house turns into a home only when a meaning as a being is ascribed to the place lived. With the results of this study, it is possible to claim that home finds it meaning with the concepts such as ?identity? and ?oneness?. These findings align with the dualism in which human is regarded both as the center of the universe and as is located in a greater whole which encompasses the human. Therefore, home assumes a meaning for the human only when it makes the humans feel themselves as a part of the whole and actualizes both ?uniqueness? and ?oneness? concepts at the same time and again only in this condition humans can maintain a harmonious synergy with their homes.The thesis rests in Heideggerian holism which stems from the protectionist feelings evolving from the quatrain of earth-sky and man-holy attained in the interiors are more modest, feasible and purchasable way than those provided by coincidence, innovation and particularities sought after today in architecture at the stages of planning-massing. Therefore, our concerns and sorrows about the dissatisfaction from mass-housing today may be unreasonable from the very beginning.