Artvin-Tütüncüler ve Madenler yörelerinde doğu ladini (Picea orientalis L. Link.) yaz dikimi denemeleri: 2. yıl sonuçları
Summer planting studies for oriental spruce (Picea orientalis L. Link.) in Tütüncüler and Madenler regions in Artvin: second year results
  1. Tez No: 179293
  2. Yazar: KEMAL ÇETİNER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZAFER ÖLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Artvin, Picea orientalis L. Link, yaz ve sonbahar dikimi, siper altı ve açık alan dikimi, Artvin, Picea orientalis L. Link, Oriental Spruce, Summer and fall planting, tree caopy, open area under shelter condition, open field
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada, yapay gençleştirme ve ağaçlandırma alanlarında, ENSO tipi, 2+0 yaşında Doğu Ladini (Picea orientalis L. Link.) fidanı dikimlerinin yaz sonunda yapılabilirliği araştırılmıştır. Artvin- Tütüncüler ve Madenler yörelerinde, 2004 yılında açık alanda ve siper altında yapılan yaz ve sonbahar dikimlerinin, fidan boyu, kök boğazı çapı gelişimi ve yaşama yüzdeleri değerlendirilmiştir. Araştırmada yaz dikimleri için, siper altında 2, açık alanda 2 ve sonbahar dikimleri için siper altında 2 ve açık alanda 2 olmak üzere toplam 8 adet deneme alanı kurulmuştur. Yaz dikimleri Ağustos 2004'te, sonbahar dikimleri Ekim 2004'te yapılmıştır. Deneme alanları üç yinelemeli olarak, tesadüfi tam bloklar deneme desenine göre kurulmuştur. Her bir yinelemede Madenler'de sonbahar dikimi yapılan deneme alanlarında 30 adet, diğer deneme alanlarında 50 adet olmak üzere, toplam 1080 adet ENSO tipi 2+0 yaşlı Doğu Ladini fidanı dikilmiştir. Deneme alanlarında, fidanların boyu ve kök boğazı çapı dikim esnasında, 2005 yılı vejetasyon bitiminde ve 2006 yılı vejetasyon bitiminde olmak üzere toplam üç defa ölçülmüş, yaşama yüzdeleri belirlenmiştir. Deneme alanlarında yapılan ölçümlerden elde edilen verilerin istatistik analiz sonuçlarına göre, Tütüncüler Mevkiinde dikim zamanına göre fidan yaşama yüzdesi açısından farklılık olmuş ve sonbahar dikimleri (% 89.7), yaz dikimlerinden (% 81.7) daha iyi sonuç vermiştir. Madenler yöresinde yapılan çalışmada ise fidan boyu artımı yönünden yaz dikimlerinin, sonbahar dikimlerine göre daha fazla boy artımı yaptığı, yaşama yüzdesi açısından ise yaz dikimlerinin (% 81.3), sonbahar dikimlerine (% 72.8) kıyasla daha olumlu sonuç verdiği tespit edilmiştir. Tütüncüler yöresinde siper altında dikilen fidanlar ile açık alana dikilen fidanların yaşama yüzdelerine ilişkin bir fark bulunmamasına karşın Madenler yöresinde siper altında dikilen fidanların yaşama yüzdesi (% 83.9), açık alanda dikilenlere oranla (% 70.2) daha yüksek olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
It was investigated in this study whether summer planting was suitable for containerized Oriental Spruce (Picea orientalis L. Link.) or not. The seedlings were planted both in the summer (in late August) and in the fall (in October) 2004, in Tütüncüler and Madenler regions, Artvin. The plantations were also done under open field and shelter conditions for the summer and the fall plantings. Eight different sample plots (the four were in Tütüncüler and four the other were in Madenler) were established using 2+0 years old containerized seedlings. Statistical approach was a randomized complete block design with three replications. The fifty seedlings for each replication were planted, except the fall planting studied in Madenler region. Because of the limited number of seedling, The 30 seedlings were planted for each replication for the fall plantings in Madenler. Heights and root collar diameters of the seedlings were measured immediately after they were planted in the sample plots and measured at the end of the second growing period (in the fall, 2006). Survival rate of the seedlings were also defined for each sample plot. According to statistical analyses, while the fall planting studies had better survival rate (89.7 %) than summer planting (81.7 %) in Tütüncüler region, the summer planting studies in Madenler region had better survival rate (81.3 %) than the fall planting ( 72.8 %) trials. There was not any difference between open field and shelter conditions for survival rates of the seedlings in Tütüncüler region. In Madenler region, survival rate of the seedlings for shelter condition (83.9 %) was higher than open field plantation (70.2 %).