Artvin Atila yöresi ormanlarında hava hatları ile bölmeden çıkarma çalışmalarının incelenmesi
A study on the logging operations using cableway in atila forests, Artvin
- Tez No: 179294
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atila yöresi, doğu ladini, bölmeden çıkarma, orman hava hatları, zaman etüdü, birim zaman, çalışma verimi, Atila forests, oriental spruce, logging, cableway, time measurement, unit time, working productivity
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Uygulamada odun hammaddesi üretimi çok sayıda değişken ve kontrol edilemeyen faktörlerin etkisi altında sürdürülmektedir. Dağlık bölge ormancılığı için daha da belirgin olan bu karmaşık yapıda çalışmaların planlanması ve çalışma programı uygulamalarının kontrol edilmesi oldukça güçtür. Odun hammaddesi üretimi, hammadde olan ağaç üzerinde uygulanan işlemlerin özellikleri dikkate alındığında, kesim süreci ve nakliyat süreci olarak bilinen iki temel sürecin tamamlanmasıyla gerçekleşmiş olur. Nakliyat süreci de; üretimin en güç ve yüksek maliyetli safhasını oluşturan odunun kesim yerinden orman yolu kenarına kadar çıkarılması (bölmeden çıkarma) safhası ile orman yolu kenarındaki ürünün depolara kadar taşınması safhalarından oluşmaktadır. Bütün bu işlemler Devlet Orman İşletmelerinin sorumluluğunda gerçekleştirilmektedir. Bu çalışma, Artvin Atila yöresinde Doğu Ladini (Picea orientalis, (L.) Link.) ormanlarında, yaz aylarında, böcek tahribatına uğrayan ağaçların kesilmesiyle hazırlanan ürünün Koller K300, Urus MIII ve Gantner USW orman hava hatları ile bölmeden çıkarılması sırasında zaman etütlerinin yapılması, elde edilen verilerin değerlendirilip birim zaman ve çalışma verimi değerlerinin hesaplanması, sonuçların aynı tip hava hatları üzerinde yapılan diğer çalışma sonuçları ile karşılaştırılarak irdelenmesi şeklinde gerçekleştirilmiştir. Seçilen alanlarda ve mevcut çalışma koşullarında çalışma verimi değerleri; Koller K300 için 5,333 m3/saat (11,25 dak/m3), Urus MIII için 4,713 m3/saat (12,73 dak/m3), Gantner USW için 6,098 m3/saat (9,84 dak/m3) olarak hesaplanmıştır. Elde edilen bu sonuçlar çalışma özellikleri açısından benzerlik gösteren alanlarda hava hattı çalışma programları ve yıllık üretim planı hazırlanmasında, plan uygulamalarının izlenmesinde ve üretim maliyeti hesaplamalarında kullanılabilecektir.
Özet (Çeviri)
In practice wood harvesting is generally carried on under the effects of many variables and uncontrollable factors. In particular, for a woodland growing up on very mountainous and slope areas these variables and factors appear to be more complex, so it is much more difficult to plan and control the systematic works going on such lands. Wood harvesting when the characteristics of same processes used in wood harvesting are considered is done by campleting two basic processes known as cutting and transportation. Transportation process has two steps; the one is to carry the harvested woods from the cutting area to the nearest forest road. This is the most difficult and expensive one the second is to carry the logged woods to the log landing. Regional forest enterpsive is responsible for all those processes. This study was carried out in oriental spruce (Picea orientalis (L.) Link.) forest in Atila, Artvin. All logged trees were mostly damaget by insect. After cutting all trees were extracted using Koller K300, Urus MIII, Gantner USW. Duning the logging processes time measurement, study conditions, the cherecterictics of the wood pruducts, were investigated. By using all these data unit time and working productivity were calculateds and compared to the similar studies. For Koller K300, unit time and working productivity were 11,25 min./m3 and 5,333 m3/h. respectively, for Urus MIII 12,73 min./m3 and 4,713 m3/h. and Gantner USW 9,84 min./m3 and 6,098 m3/h.. Under similar working and environment conditions all these results can be used to prepare cableway working programs, annual logging plan, monitorıng these plans in the field and calculating the harvesting cost.