Çoruh vadisi-Deriner baraj gölü altında kalacak alan ve çevresinin florası
The flora of Coruh valley - under the Deriner dam lake and its environs
- Tez No: 179296
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OĞUZ KURDOĞLU, Y.DOÇ.DR. ÖZGÜR EMİNAĞAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Flora, Artvin, Kolşik kesim, Flora, Artvin, Colchic region
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışma, 2005-2007 yılları arasında, Artvin Çoruh Vadisi - Deriner Barajı Gölü altı kalacak alan ve çevresinin flora yapısını incelemeyi amaçlamıştır. 200-1000 m. yükselti arasında bulunan araştırma alanı, Davis tarafından uygulanan kare yöntemine göre A9 karesinde yeralmakta olup, Holarktik bölgenin, Avrupa-Sibirya fitocoğrafik alanının Karadeniz provensinin Kolşik kesimine girmektedir. Bu araştırmada, 89 familya, 296 cinse ilişkin toplam 473 adet takson saptanmıştır. Bunlardan 24 takson Pteridophyta, 449 takson ise Spermatophyta bölümüne ilişkindir. Spermatophyta bölümüne ilişkin taksonlardan 4'ü Gymnospermae, 445'i Angiospermae alt bölümünde bulunmaktadır. Araştırma alanında en fazla takson içeren familyalar; Compositae 38 adet (%8.05), Leguminosae 36 adet (%7.63), Cruciferae 31 adet (%6.57), Labiatae 31 adet (%6.57), Boraginaceae 25 adet (%5.30), Umbelliferae 23 adet (%4.66), Gramineae 20 adet (%4.24), Ranunculaceae 17 adet (%3.60), Rosaceae 17 adet (%3.60), Caryophyllaceae 15 adet (%3.18) ve Scrophulariaceae 14 adet (%2.97)'dir. Çalışma alanında belirlenen 192 taksonun (%40.60) floristik bölgeleri saptanmıştır. Taksonların, fitocoğrafik bölgelere göre dağılımları ise şöyledir: 132 adeti (%27.9) Avrupa-Sibirya, 41 adeti (%8.7) İran- Turan, 19 adeti (%4.0) Akdeniz kökenlidir. Araştırma alanında 26 adet endemik bitki saptanmış olup, endemizm oranı %5,49'dur. Endemik ve endemik olmayan nadir bitkiler, uluslararası IUCN tehlike kategorilerine göre sınıflandırılmıştır
Özet (Çeviri)
This study has been carried out for determination and contribution to the flora of Artvin Çoruh Valley, under the Deriner Dam Lake place and its environmental place where has quite rich floristic composition between 2005-2007. The research area under review is taken place in Colchic province of Euro-Siberian floristic area of Holarctic and is found in the A9 square according to grid system of Davis. On the other hand, the study area lies between 200 and 1000 m. elevation above the sea level. In this study, total 473 plant taxa belong to 89 families and 296 genera were determined. Twenty-four of them belong to Pteridophyta, the remaining 449 taxa were Spermatophyta which included 4 taxa from Gymnospermae and 445 taxa from Angiospermae. The largest families recorded were as follows: Compositae 38 taxa (%8.05), Leguminosae 36 taxa (%7.63), Cruciferae 31 taxa (%6.57), Labiatae 31 taxa (%6.57), Boraginaceae 25 taxa (%5.30), Umbelliferae 23 taxa (%4.66), Gramineae 20 taxa (%4.24), Ranunculaceae 17 taxa (%3.60), Rosaceae 17 taxa (%3.60), Caryophyllaceae 15 taxa (%3.18) ve Scrophulariaceae 14 taxa (%2.97). The percentage of phytogeographical origins of 192 taxa was determined. The distribution of the taxa according to the phytogeographical regions was as follows: 132 taxa (%68.25) Avrupa-Sibirya, 41 taxa (%21.35) İran-Turan, 19 taxa (%9.89) Mediterranean. Endemism is 5,49% and included 26 endemic taxa. The endemic and rare non-endemic plants in the study area have been indicated to IUCN threat catagories.