Analysis of coupled lines in microwave printed circuit elements
Mikrodalga baskı devre elemanlarında etkileşimli hatların incelenmesi
- Tez No: 179356
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜLBİN DURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Moment Metodu, Green Fonksiyonları, Mikroşerit Hatlar, Kuplajlanmış Mikroşerit Hatlar, Yönlü Bağlayıcılar, Method of Moments, Green?s Functions, Microstrip Lines, Coupled Microstrip Lines, Directional Couplers
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Mikroşerit hatların, mikrodalga frekanslarındaki tam dalga analizlerinde, Moment metodu ile birlikte gerçek uzaydaki kapalı form Green fonksiyonları kullanılmıştır. Genel olarak Green fonksiyonları, Sommerfeld tipi integrallerden oluşmaktadır ve hesaplanmaları zaman alıcı ve zordur. Tekniğin verimini artırabilmek için, kapalı form Green fonksiyonları kullanılmıştır. Mikroşerit hatlar, üzerindeki keyfi olarak seçilmiş noktalara yerleştirilmiş olan akım kaynaklarından beslenmiştir ve hatların her biri iki ucundan kompleks yüklerle sonlandırılmıştır. Mikroşerit hatlar üzerindeki akım dağılımı, çatı taban fonksiyonları ile ifade edilmiştir. İlk aşamada, tek bir mikroşerit hat üzerindeki akım dağılımı hesaplanmıştır. Sonra, kuplajlanmış mikroşerit hatlar üzerindeki akım dağılımları hesaplanmıştır. Son olarak, teknik yönlü bağlayıcılara uygulanmıştır. Analizlerin sonucunda elde edilen akım dağılımları ile Prony metodu kullanılarak, örnek yapıların s-parametreleri bulunmuştur. Bulunan s-parametreleri, CNL/2? ve Agilent Advanced Design System? (ADS) simulasyon yazılımlarından elde edilen s-parametreleri ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Full wave analysis of microstrip lines at microwave frequencies is performed by using method of moments in conjunction with closed-form spatial domain Green?s functions. The Green?s functions are in general Sommerfeld-type integrals which are computationally expensive. To improve the efficiency of the technique, Green?s functions are approximated by their closed-forms. Microstrip lines are excited by arbitrarily located current sources and are terminated by complex loads at both ends. Current distributions over microstrip lines are represented by rooftop basis functions. At first step, the current distribution over a single microstrip line is calculated. Next, the calculation of the current distributions over coupled microstrip lines is performed. The technique is then, applied to directional couplers. Using the current distributions obtained by the analysis, the scattering parameters of the structures are evaluated by using Prony?s method. The results are compared with the ones gathered by using simulation software tools, CNL/2? and Agilent Advanced Design System? (ADS).