Kars Çayı'ndan avlanan siraz (Capoeta capoeta capoeta Guldenstaedt, 1772) balıklarında ve ortam sedimentinde bazı ağır metallerin derişim düzeylerinin incelenmesi
An investigation of concentration levels of some heavy metals in transcaucasian barb (Capoeta capoeta capoeta Guldenstaedt, 1772) hunted in Kars Creek and medium sediments
  1. Tez No: 179370
  2. Yazar: HAMİT USLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN GEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Capoeta capoeta capoeta, Agır Metal, Birikim, Kars Çayı, Türkiye, Capoeta capoeta capoeta, Heavy Metals, Accumulation, The Kars Creek, Turkey
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalısmada Kars Çayı'ndan avlanan Siraz balıklarının (Capoeta capoeta capoeta) kas ve solungaç dokuları ile ortam sedimentinde demir, bakır, çinko, manganez, kadmiyum ve kursun metallerinin birikim düzeyleri arastırılmıstır. Örnekler 2005 yılının Agustos, Eylül ve Ekim aylarında toplanıp Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi ile analiz edilmistir. Bulgularımıza göre, Capoeta capoeta capoeta `nın yenilebilir kas dokularında agır metallerden Fe 0.075-0.115, Cu 0.047-0.158, Zn 1.292-1.873, Mn 0.284-0.913, Cd 0.047- 0.078 ve Pb 0.593-0.844 mg/kg, solungaç dokusunda Fe 0.083-0.193, Cu 0.055-0.116, Zn 1.217-2.174, Mn 0.725-1.689, Cd 0.024-0.076 ve Pb 0.421-0.861 mg/kg ve sedimentte ise; Fe 0.071-0.100, Cu 0.996-1.855, Zn 1.952-2.739, Mn 25.662-37.000, Cd 0.099-0.127 ve Pb 1.470-1.918 mg/kg arasında degistigi saptanmıstır. Bulunan sonuçlar, Ulusal ve Uluslar arası kriterlerle karsılastırıldı. Arastırılan bu metallerin derisim düzeyleri Capoeta capoeta capoeta `nın kas ve solungaç dokusu ile ortam sedimentinde düsük derisimlerde bulunmus olup, insan saglıgı açısından zararsız oldugu saptanmıstır. 2007, 48 sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, the concentration levels of heavy metals (Fe, Cu, Zn, Mn, Cd and Pb) in the edible muscle and gill tissues of transcaucasian barb (Capoeta capoeta capoeta Guldenstaedt, 1772) and in the surrounding sediment in the Kars Creek were investigated. Samples, collected from the liver in August, September and October, 2005, were analysed by Atomic Absorption Spectrophotometry (AAS). The following results were found in the edible muscle of transcaucasian barb: Fe 0.075- 0.115, Cu 0.047-0.158, Zn 1.292-1.873, Mn 0.284-0.913, Cd 0.047-0.078 ve Pb 0.593- 0.844 mg/kg, gill tissues of Fe 0.083-0.193, Cu 0.055-0.116, Zn 1.217-2.174, Mn 0.725- 1.689, Cd 0.024-0.076 ve Pb 0.421-0.861 mg/kg ve sediment in; Fe 0.071-0.100, Cu 0.996- 1.855, Zn 1.952-2.739, Mn 25.662-37.000, Cd 0.099-0.127 ve Pb 1.470-1.918 mg/kg, respectively. All the samples contained comparatively lower amounts of metals as suggested by international and national regulatory bodies. Thus, we recommend periodic monitoring of these metals in the fish consumed by local people. 2007, 48 page