İnci balığında (Acanthalburnus microlepis, De Filippi 1863) sodyum hipoklorit'in (NaOCl) genotoksik etkisi ve LC50 değeri
Genotoxic effects and LC50 value of NaOCl on Acanthalburnus microlepis (De Filippi, 1863)
- Tez No: 179375
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Patoloji, Zooloji, Biology, Pathology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Sodyum hipoklorit, Acanthalburnus microlepis, LC50 degeri, mikronukleus, genotoksik, Sodium hypochlorite, Acanthalburnus microlepis, LC50 value, micronucleus, genotoxic
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Balık eritrositlerindeki mikronükleus olusumu kromozomal hasarların indikatörü olup çevresel kirlenmenin genotoksik potansiyelinin belirlenmesinde gittikçe daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Sodyum hipoklorit solüsyonu suda beyazlatıcı olarak bilinmektedir. Hipoklorit iyonları sıvı solüsyonlarda çok kararlı ve güçlü kimyasal oksidanttır. Acanthalburnus microlepis suyun her litresinde sodyum hipokloritin 0.05, 0.10, 0.25, 0.37, 0.50, 0.75 ve 1 mg/lt bulunan konsantrasyonlarına akvaryumda 6 gün maruz bırakıldı. Her bir konsantrasyonun bulundugu denemelerde 10 balık kullanıldı. Etkilesime bırakılan her bir konsantrasyon düzeyinde mikronükleus olusum frekansı saptandı. Kan örnekleme islemi 36 saat, 72 saat ve 6.gün sonunda uygulandı. Kontrol gruplarının, pozitif ve negatif grupla karsılastırılmasıyla mikronükleus olusum frekansının arttıgı tespit edildi. Sodyum hipokloritin LC 50 degeri 0,6343 mg/lt olarak hesaplandı. Kontrol grubunda ölüm oranı sıfırdır. Sonuçlar, sodyum hipokloritin Acanthalburnus microlepis ' de genotoksik etkiye sahip oldugunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Micronucleus formation in fish erythrocytes, as an indicator of chromosomal damage, is increasingly used to detect the genotoxic potential of environmental contaminants. Solutions containing sodium hypochlorite in water are known as bleach, hypochlorous acid, or NaOCl. The hypochlorite ions in aqueous solution are very stable and is a strong chemical oxidant. Acanthalburnus microlepis, exposed to sodium hypochlorite at concentrations of 0.05, 0.10, 0.25, 0.37, 0.50, 0.75 and 1 mg/lt per liter of water, were kept in an aquarium for 6 days. Ten fish were used in the experiments at each concentration level. The frequency of micronucleus formation was studied at each level of exposure. Blood sampling was carried out after 36 hours, 72 hours and 6th days. It was found that the frequency of micronucleus formation increased in comparison with that of the negative (tap water) and positive (10 mg/lt Benzene) control groups. The LC50 value of sodium hypochlorite was calculated as 0.6343 mg/l. The rate of control mortality was zero. The results indicated that sodium hypochlorite is genotoxic to Acanthalburnus microlepis.