Bilgisayar destekli fen öğretiminde öğretmen yeterlikleri ve pekiştirilmesi
Teacher efficiencies and development of these efficiencies in computer-oriented science teaching
- Tez No: 179374
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAFER OCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Ögretim, Fen Ögretimi, Ögretmen Yeterlikleri, Computer-oriented Education, Science Education, Teachers Efficiency
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu arastırma 2005?2006 egitim-ögretim yılında fen ögretmenlerinin bilgisayar destekli fen ögretimindeki yeterliklerini tespit etmek ve bu yeterliklerin pekistirilmesi için neler yapılabilecegini ortaya koymak amacıyla yapılmıstır. Arastırmada konu ve amaçlara uygunlugu nedeniyle tarama modeli kullanılmıs olup mevcut durum ortaya konulmaya çalısılmıstır. Ögretmen yeterliklerini belirlemek için literatür taraması yapılmıs ve geçici 42 maddelik yeterlik listesi olusturulmus, fen ögretmenlerine uygulanmıstır. Arastırmanın örneklemini Igdır ili merkez ve ilçelerinde görev yapan ilkögretim ve ortaögretim fen ögretmenleri olusturmustur. Anket uygulaması sonucunda elde edilen veriler SPSS 13 programında analiz edilmis, yüzdelik ve frekans dagılımları, ?t? testi, ?varyans analizi?,?scheffe? testi kullanılarak yorumlanmıstır. Bulgulardan elde edilen sonuçlara göre bilgisayar destekli fen ögretiminde ögretmen yeterlikleri belirlenmistir. Ayrıca ögretmenlerin hangi alanlarda egitime ihtiyaçları oldugu yine bulgular dogrultusunda belirlenmistir. Elde edilen bulgular ve sonuçlar literatür taraması ile iliskilendirilerek bazı önerilerde bulunulmustur.
Özet (Çeviri)
This research has been done to determine the efficiency of science teachers in computer-oriented education in 2005?2006 season and to assert what could be done to improve efficiency. In this research, scanning model has been used because it?s suitable to its goals and it was aimed to put forward the present state. In order to determine the teacher?s efficiency, literature scanning has been done and a temporarylist of efficiency which consist of 42 criteria has been formed, has been applied to science teachers. Science teachers who work at Primary and Secondary School in Igdır centrum and districts have been illustrated. The data obtained from the questionnaire was analysed in the SPSS 13 programme, percentage and frequency distribution were commented using `t? test, variance analyse, `scheffe? test. According to the results of findings, teachers efficiency in computer oriented science education, has been determined. Moreover, which areas the teacher need education have been determined in the light of these findings. Findings obtained and result have been made relevant with literature scanning and some suggestions have been made.