Kars platosunda sivrisinek (Diptera:Culicidae) larva/pupa populasyon dinamizmi
Populalation dynamics of mosquito (Diptera:Culicidae) larvae/pupae in Kars plateau
- Tez No: 179379
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN ALDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Kars Platosu, sivrisinek üreme alanları, Culex theileri, An. maculipennis, Kars Plateau, mosquito breeding areas, Culex theileri, An maculipennis
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada Kars Platosu'nun batı kesimini oluşturan Kars ili ve Sarıkamış ilçesi arasında bulunan sivrisinek türlerinin, larva/pupa populasyon dinamizminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Örnekleme alanında 18 sivrisinek türünün varlığı belirlenmiştir. Bunlar; Anopheles maculipennis, Culex hortensis, Cx. pipiens, Cx. laticinctus, Cx. theileri, Cx. tritaenihorynchus, Cx. sp., Oc. hexodontus, Oc. pullatus, Oc. cataphylla, Ochlerotatus caspius, Oc. flavescens, Oc. subdiversus, Oc. sp (1), Oc. sp (2), Culiseta alaskaensis, Cs. annulata ve Cs. longiareolata'dır. Bu türlerin 8 tanesi (Cx. sp, Oc. hexodontus, Oc. pullatus, Oc. cataphylla, Oc. subdiversus, Oc. sp (1), Oc. sp (2) ve Cs. alaskaensis) Türkiye için yeni kayıttır. Çalışma alanında 24 adet larva/pupa örnekleme alanı seçilmiştir. Bu alanların 1 tanesi geçici dere taşkını, 3 tanesi kalıcı ıslak mera, 6 tanesi dere kenarı, 2 tanesi bataklık, 2 tanesi eriyen kar sularının geçici birikintisi, 1 tanesi yarı kalıcı dağ çayırı, 1 tanesi kalıcı dağ çayırı, 5 tanesi büyük su birikintisi, 3 tanesi orta büyüklükteki kalıcı su birikintisidir. Çalışma alanında larva/pupa populasyon sayımlarının yapıldığı 9 çeşit habitta örneklenen toplam larva/pupa populasyon sayısı 8074'tür. Bu sayıya, örneklendikleri habitat tiplerinin katkısı dikkate alındığında; büyük su birikintisinin katkısı 4312 (%53,4), yarı kalıcı dağ çayırlarının katkısı 411 (%5,3), orta büyüklükteki su birikintilerinin katkısı 407 (%5), kalıcı dağ çayırlarının katkısı 197 (%2,4), eriyen karsularının geçici birikintilerinin katkısı 265 (%3,2), bataklıkların katkısı 256 (%3,1), dere kenarının katkısı 1328 (%16) kalıcı ıslak meraların katkısı 805 (%10), geçici dere taşkınının katkısı 91 (%1). Larva/pupa populasyon büyüklüğüne en fazla katkı sağlayan habitat tipi, büyük su birikintisi habitatıdır. Culex theileri çalışma alanındaki en yaygın (C=%87,5), An. maculipennis ise ikinci en yaygın türdür (C=%75). Cx. theileri (D=%62,71) ve An. maculipennis (D=%20,63) yoğunluk açısından da baskın türlerdir.
Özet (Çeviri)
In this research, it?s aimed to determine the population dynamics of mosquito species in west part of Kars Plateau, between Kars and Sarıkamış. In the research area, 18 mosquito species were identified. These are; Anopheles. maculipennis, Culex hortensis, Cx. laticinctus, Cx. theileri, Cx. tritaeniorhynchus, Cx. pipiens, Cx. sp, Ochlerotatus caspius, Oc. cafaphylla, Oc. flavescens, Oc. hexodontus, Oc. pullatus, Oc. subdiversus, Oc. sp (1), Oc. sp (2), Culiseta alaskaensis, Cs. annulata, and Cs. longiareolata. Eight of them (Cx. sp, Oc. hexodontus, Oc. pullatus, Oc. cataphylla, Oc. subdiversus, Oc. sp (1), Oc. sp (2) ve Cs. alaskaensis), are the first record for Turkey. In the research, 24 larvae/pupae sampling area was choiced. One of these areas is temporary flooded meadow, 3 of them are permanent wet pastures, 6 of them are stream banks, 2 of them are swamps, 2 of them are temporary snow melting ponds, 1 of them is semi- permanent mountain meadow, 1 of them is permanent maountain meadow, 5 of them is large pond, 3 of them is permanent medium pond. In research area in 9 types of habitats 8074 larvae/pupae were sampled, 4312 (53,4%) of this number sampled from the large pond, 411 (5%) larvae/pupae were sampled from the semi-permanent mountain meadow, 407 (5%) larvae/pupae were sampled from the permament medium pond, 197 (2,4%) larvae/pupae were sampled from the permanent mountain meadow, 265 (3,2%) individuals were sampled from the temporary snow melting ponds, 256 (3,1%) individuals were sampled from the swamps, 1328 (16%) individuals were sampled from the stream bank, 805 (10%) individuals were sampled from the permanent wet pasture, 91 (1%) larvae/pupae samples were taken from the temporary flooded meadow. Large pond habitat is the most important habitat type in the research area. Culex theileri was most common (C=87,5%) species in the area; An. maculipennis was the second most common (C=75%), in addition to, An. maculipennis (D=20,63%) and Cx. theileri (D=62,71%) were the dominant species for the sampling area.