Iğdır Ovası'ndaki ekzofilik sivrisinek (Diptera:Culicidae) türlerinin örneklenmesi
Sampling of exophylic mosquito (Diptera:Culicidae) species in Igdir Plain
  1. Tez No: 179380
  2. Yazar: YAŞAR KEMAL GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN ALDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Sivrisinek türleri, Igdır Ovası, ısık tuzakları, Ochlerotatus dorsalis, Mosquito species, Igdır Plain, light traps, Ochlerotatus dorsalis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalısmada Igdır Ovası'ndaki ekzofilik sivrisinek türlerinin komposizyonu ve populasyon dinamizmi tespit edilmistir. Çalısma alanının farklı alt birimlerine kurulan 7 adet ısık tuzagı ile Haziran-Eylül 2006 süresince ayda iki kez örnekleme yapılmıstır. Tuzaklar saat 1800'dan 0600'ya kadar çalıstırılmıs olup her iki saatte bir tuzaklara gelen örnekler toplanmıstır. Çalısma süresince tuzaklara toplam 10 sivrisinek türünün (Aedes vexans, Anopheles hyrcanus, Culiseta longiareolata, Culex modestus, Culex pipiens, Culex territans, Culex theileri, Culex tritaeniorhynchus, Ochlerotatus caspius ve Ochlerotatus dorsalis) geldigi belirlenmistir. Haziran ayında düsük olan populasyon dinamizminde Temmuz ve Agustos aylarında artıs görülmüstür. Alanda en dominant tür olan Ochlerotatus dorsalis'in populasyon dinamizmi Temmuz ayında, ikinci dominant tür olan Culex pipiens'in ise Agustos ayında en yüksek noktaya ulastıgı tespit edilmistir. Yakalanan sivrisineklere bakıldıgında en fazla örnek (%41.53) 2000 -2200 saatleri arasında yakalanmıs olup, en az örnek ise (%2.44) 0400-0600 saatleri arasında yakalanmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, species compositions and population dynamics of exophilic mosquito species in Igdır Plain were determined. 7 light traps were used to catch outdoor flying mosquitoes in different sites of the study area. The samplings carried out twice a month during June- September 2006 period. The traps were operated from 1800 to 0600 and specimens were collected at each two hours. Total 10 mosquito species (Aedes vexans, Anopheles hyrcanus, Culiseta longiareolata, Culex modestus, Culex pipiens, Culex territans, Culex theileri, Culex tritaeniorhynchus, Ochlerotatus caspius and Ochlerotatus dorsalis) were sampled during the study period. The population dynamic of mosquito was low in June; the increase was determined in July and August. The population density of Ochlerotatus dorsalis, the most dominant species in July, and those of Culex pipiens, the second dominant species in August were peak. According to total mosquito specimens, highest specimens (41.53%) in 2000-2200 h; lowest specimens (2.44 %) in 0400-0600 h. were catched.