Mastitisli (meme iltihabı) ineklerde kan MDA ve GSH düzeylerinin araştırılması
Investigation of the levels of blood MDA and GSH in mastitic (breast inflamation) cows
  1. Tez No: 179381
  2. Yazar: HACİ AHMET DEVECİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYSEL GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyoloji, Biochemistry, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: nek, Mastitis, Malondialdehit (MDA), Redükte Glutatyon (GSH), Lipit peroksidasyonu
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalısmada, mastitisli ve saglıklı ineklerde kan lipit peroksidasyonu (MDA) ve GSH düzeylerinin arastırılması amaçlanmıstır. Çalısmada, Kars ve Ardahan yöresinde degisik köylerde halk elinde yetistirilen yasları 3 ile 7 arasında degisen 20 saglıklı ve 20 mastitisli inek seçildi. Hayvanlardan kan örnekleri alınmadan önce mastitisli olup olmadıkları Kaliforniya Mastitis Testi (CMT) ile belirlendi. Daha sonra eritrosit GSH ve plazma MDA düzeylerine bakıldı. Saglıklı ve mastitisli gruplarda eritrosit GSH (p< 0.001) ve plazma MDA (p< 0,001) düzeyleri arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulundu. Sonuç olarak, mastitisin lipit peroksidasyonuna neden oldugu ve bunun sonucunda MDA düzeylerinde bir artısın meydana geldigi, yine aynı sekilde endojen bir antioksidan olan GSH düzeylerinin mastitisli hayvanlarda önemli bir azalmaya ugradıgı görüldü.
Özet (Çeviri)
In this study it was aimed to determine the levels of blood lipid peroxidation (MDA) and GSH levels in healthy and mastitic cows. In this study, 20 healthy and 20 mastitic cows ages between 3 and 7 were slected from different villages in Kars and Ardahan region. Firstly, the animals by California Mastitis Testing (CMT) in order to determine whether they have mastitis or not. Then, the erythrocyte GSH and plasma MDA levels were determined.