Theoretical and experimental investigation on centrigugal fans with a special interest on fan noise
Santrifuj fan gürültüsü ile ilgili teorik ve deneysel çalışmalar
- Tez No: 179386
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ÇALIŞKAN, PROF.DR. OSMAN CAHİT ERALP
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hesaplamalı Akışkan Dinamiği, Hesaplamalı Akış Akustiği, Aeroakustik Analoji, Santrifüj Fan, Sınır Eleman Yöntemi, Computational Fluid Dynamics, Computational Aero-acoustics, Aero-acoustic Analogy, Centrifugal Fan, and Boundary Element Method
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmada, fan tasarım parametrelerinin fan gürültüsü üzerindeki etkisi teorik ve deneysel olarak araştırılmıştır. Teorik çalışmada, hava akışı kaynaklı gürültüleri tahmin etmek için hesaplamalı aero-akustik metodu kullanılmıştır. Bu metot akış çözücü ile dalga denklemi çözücüsünün ortak kullanımından oluşmaktadır. Durağan olmayan akışın analizi URANS metoduyla FLUENT kullanılarak yapılmıştır. Daha sonra zamana bağlı veriler LMS Sysnoise programına aktarılarak akustik yayılım çözülmüştür. Teorik çalışmaların doğrulaması ve değişik tasarım alternatiflerinin fan gürültüsü üzerindeki etkisi deneysel olarak çalışılmıştır. Ses basıncı ve ses şiddeti ölçümleri Arçelik A.Ş. Ar-Ge tam yansımasız ses odasında yapılmıştır. Doğrulama deneyleri sayısal simulasyon ile deneysel verilerin uyumlu olduğunu göstermektedir. Fan tasarımında yapılan değişikliklerin ses yayılımı üzerindeki etkisinin incelendiği deneysel çalışmalar sonucunda fanın gürültü seviyesini azaltacak bilgiler edinilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of design parameters on the fan noise level are investigated both theoretically and experimentally. For the theoretical study, a computational aero- acoustic method is used to predict the flow induced noise of a fan. This method involves the coupling of a flow solver and a wave equation solver. Unsteady flow analysis is performed with URANS using FLUENT. Then the time dependent data are processed with LMS Sysnoise to compute the acoustic radiation. Experimental studies are performed to verify the theoretical results and additionally to investigate the effects of different design alternatives on noise level of the fan. The sound pressure and intensity level measurements are performed in the full anechoic room of Arçelik A.Ş. Research and Development Laboratories. The validation experiments indicate that there is a good agreement between numerical and experimental results. The experimental study with different fan designs gives information about the noise reduction possibilities.