Kızıltepe (Sındırgı-Balıkesir) altın sahasının jeolojisi ve dere sedimanı örneklemesinde tane boyutunun altın analiz değerine etkisi
The effect on grain size of the gold analyses at stream sediment samples in Kiziltepe (Sindirgi-Balikesir) gold mineralisation and geology
  1. Tez No: 179388
  2. Yazar: ÖZKAN AYGÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ RIZA ÇOLAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Balıkesir, Bate, Dere Sedimanı, Epitermal Altın, Tane Boyutu
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Kızıltepe altın cevherleşmesi Balıkesir'in Sındırgı ilçesine bağlı Yusufçam Köyü'nün iki kilometre doğusunda yer alır. İnceleme alanındaki cevherleşmenin yakın çevresini riyodasit, breşik ignimbirit ve riyolitik tüf/ignimbirit'den oluşan litolojik birimler oluşturmaktadır. Bu birimler içinde KB-GD yönünde uzanan kuvars damarları bulunmaktadır. Yüzeyde gözlenen kuvars damarları 50 santimetreden 4 metre kalınlıklara kadar değişkenlik göstermektedir. Çalışma alanında bulunan kuvars damarlarında tarak (comb texture), kolloform/kabuksu, masif kristalen, masif kalsedonik ve boşluklu (vugy texture) dokular gözlenir. Altın kuvars damarları içerisinde saçınımlar halinde bulunur. Silisik, arjilik ve piropilitik alterasyon inceleme alanında gözlenen alterasyon türleridir. Alterasyon tipleri, kuvars damarlarında gözlenen dokusal özellikler ve Au zenginleşmesi, Kızıltepe sahasının volkanik yan kayaçlı epitermal bir altın cevherleşmesi olduğuna işaret etmektedir.Bu çalışmada Kızıltepe sahasının 28 ayrı noktasından sistematik olarak alınan dere sedimanı örneklerindeki tane boyutunun altın analiz değerine etkisi incelenmiştir. Aynı noktadaki örnekler 3 ayrı tane fraksiyonuna ayrımlanmış (2mm-500 mikron; 500-177 mikron ve x > 500 mikron tane boyutuna sahip örneklerde ortalama 2.7 ppb ± 3.33, 500 mikron > x > 177 mikron tane boyutuna sahip örneklerde ortalama 3.7 ppb ± 8.05, 177 mikron > x tane boyutuna sahip örneklerde ortalama 14.6 ppb ± 20.28 ve Bate yönteminde ortalama 5.0 ppb ± 11.11 Au değerleri saptanmıştır. En yüksek altın değeri ve en yüksek ortalama altın değeri 177 mikron > x tane boyutuna sahip örneklerden elde edilmiştir. Bu bölgedeki çalışmada tane boyutu ile Au anomalileri arasında ters bir orantı olduğu saptanmış olup tane boyutu küçüldükçe serbestleşmeye bağlı olarak Au anomali değerlerinin arttığı belirlenmiştir. Ayrıca Bate yönteminin de altın analizleri için uygulanabilir bir yöntem olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Kızıltepe gold mineralization is located at 2 kilometers east of Yusufçam village at Sındırgı town in Balıkesir. The lithological units of the investigation site are composed of riyodacite, brecciated ignimbrite and riyolitic tuff/ignimbrite. Quartz veins extent towards to NW-SE directions in these units. The thickness of the quartz veins changes from 50 cm to 4 m on the surface. Comb, colloform/crustiform, lattice bladed, massive crystalline, massive chalcedonic and vugs are the characteristic textures in the quartz veins. Gold exists as disseminated within quartz veins. Silicification, argillization and propylitisation are characteristic alteration types in the study area. Alteration types, textures and gold enrichment in the quartz veins indicate that the Kızıltepe area is similar to volcanic hosted epithermal gold mineralization.This study was conducted on the stream sediment samples that collected from 28 different points of Kızıltepe area. These samples were extracted to three different fraction size (2mm-500 micrometer, 500-177 micrometer and