Van ve ilçelerinde kaplan böcekleri/Cicindelidae:Coleoptera)'nin fauna, yayılış alanları ve habitat tiplerinin belirlenmesi
Fauna, distribution areas and habitats of tiger beetles (Cicindelidae.:Coleoptera) in Van province
  1. Tez No: 179441
  2. Yazar: MURAT DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. SALİH ÖZGÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Van, Cicindelidae, Fauna, Habitat, Bioindikatör, Lophyridia littoralis mandli, Lophyridia fisheri.
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Van li merkezi ile Edremit, Gürpınar, Gevas, Baskale, Özalp, Muradiye, Çaldıran veErcis ilçelerinde Kaplanböcekleri'nin fauna, yayılıs alanları ve habitat tipleri'nin tespitineyönelik yapılan bu arastırma, 2007 yılı Mayıs-Eylül ayları arasında sürdürülmüstür. Çalısmaalanlarında Van için yeni bir kayıt olan Lophyridia fisheri ve L. littoralis mandli olmak üzere2 tür bulunmustur. Bölgede daha önce tespit edilen ancak bu çalısmada rastlanmayanCicindela turkestanicoides türü ile birlikte Van'da bulunan tür sayısı 3 olarak kaydedilmistir.L. fisheri tatlısu içeren baraj gölü kumlu sahili ve akarsu kenarlarında olmak üzere 2 habitattabulunurken L. littoralis mandli sodalı-tuzlu suya sahip Van Gölü ve Erçek Gölü kumlu kıyıseridi, Van Gölü'ne çok yakın akarsu kenarları, akarsu giris noktalarındaki kumlu topraklıdeltalar ile yarı bataklık kumlu topraklı habitatlarda yaygınlık göstererek 20 lokasyondabulunmustur. Her iki türün de çevresel degisimlere asırı hassasiyet göstererek göl seviyesininyükselmesi, insan ve hayvan aktivitesi, su kirliliginden ötürü bozulmalar ve habitatlardakifiziksel degisimlerden olumsuz etkilendikleri görülmüstür.Anahtar Sözcük: Van, Cicindelidae, Fauna, Habitat, Biyolojik Gösterge, Lophyridialittoralis mandli, Lophyridia fisheri.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine fauna, distribution areas and habitats of tigerbetles in Van province in 2007 (between May and September). Lophyridia fischeri which isfirst record for Van Province and L. littoralis mandli were found. Three species were recordedfor Van fauna together with Cicindela turkestanicoides which was found in these area beforeaccording to literatur but it was not found in this study. Lophyridia fischeri was found in onlytwo different habitats where were stream margins and dam lake sandy coasts containingfreshwater while L. littoralis mandli was found in 20 lokations where different habitat typeslike sandy coast of the Van lake and the Erçek lake both of which have soda-salty water,stream margins near of Van lake, deltas with sandy soils at the stream entering areas to Vanlake and sandy soils with semi marsh. Both of two species were negatively affected fromarising Lake levels, human and animal activities, water pollutions and physical upsets in thehabitats.