Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişen narenciye ürünlerindeki pestisit kalıntı düzeylerinin belirlenmesi
Determination of pesticides residue levels on citrus fruits grown on Aegean region and Mediterranean region in Turkey
  1. Tez No: 179507
  2. Yazar: ÖZKAN TAĞA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLAL BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pestisit, kalıntı, Mandalina, Portakal, Limon, MRLs, Pesticide, Residue, Mandarin, Orange, Lemon, MRLs
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada, Ege Bölgesi ve Akdeniz Bölgesinde yetiştirilen ve tüketime sunulduğu alanlardan toplanan 210 numune narenciye ürününde (mandalina, portakal ve limon) kullanılan pestisitlerin kalıntı düzeyleri araştırılmıştır. Bu örneklerde kalıntısı araştırılan 107 adet pestisit organik klorlu, organik fosforlu ile organik klorlu ve fosforlu pestisitlerden seçilmiştir. Toplam 210 numune narenciye örneğinde yapılan çalışma sonucunda 105 numunede en az bir adet pestisit kalıntısına rastlanmıştır. Kalıntı rastlanan numuneler toplam numunenin % 50'sini temsil etmektedir. 5 adet numunede ise Türk Gıda Kodeksi (TGK) ve Avrupa Birliği (AB) Maksimum Kalıntı Limitleri (MRLs)'nin üzerinde kalıntı tespit edilmiştir. Bu numuneler ise toplam numunenin % 2,4'nü temsil etmektedir. Kalıntı bulunan örneklerdeki kalıntı miktarları TGK ve AB MRLs'ne göre değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, some pesticide residues were investigated of 210 citrus fruits (mandarin, orange and lemon) samples grown on and taken from Aegean Region and Mediterranean Region. 107 pesticide residues were investigated including organochlorine, organophosphrorus and organochlorine & phosphorus pesticides. At least one pesticide residue are detected in 105 samples. Detectable pesticide residues are 50 % of total citrus fruits. Over the tolerance of % 2,4 pesticide residues found in five samples. Pesticide residues are compared according to Turkish Food Codex and European Union Maximum Residue Levels (MRLs).