Avrupa Birliği ülkelerinde gıda denetim sistemleri ve ülkemizdeki sistemin karşılaştırılması üzerine bir araştırma
A research on food inspection systems among the European Union members and comparison with the system in Turkey
- Tez No: 179506
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Gıda Mühendisliği, Halk Sağlığı, Food Hygiene and Technology, Food Engineering, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Gıda Denetimi, Gıda Güvenlii, Resmi Kontrol, Gıda Kontrolü, Avrupa Birlii, Inspection of foodstuffs, Food Safety, Official Control, Food Control, European Union
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Gıda denetimi, gıdaların üretimi, ilenmesi ve daıtımı konusundaki gelimeler ve son yıllarda meydana gelen BSE gibi krizlerle giderek artan ekilde önem kazanan bir konu olmutur. Türkiye'de uzun yıllar boyunca tüzük, yönetmelik ve kanun hükmünde kararnamelerle yürütülen ?gıda kontrolü? anlayıı, 2004 yılında ilk defa bir kanunla ?gıda güvenlii? kavramına dönümütür. Avrupa Birlii müzakerelerine balanmasıyla birlikte ülkemizin ulusal programında yer alan gıda kontrol sisteminin güçlendirilmesi ve mevzuata uyumun gerçekletirilmesi bir plana balanmıtır. Halen devam eden gıda kontrol sistemindeki düzenlemeler yine Avrupa Birlii üye ülkelerinden örnek alınarak yapılmaktadır. Bu çalıma ile Almanya, Avusturya, talya, Danimarka, ngiltere, spanya, Finlandiya, Çek Cumhuriyeti, Estonya ve Letonya ülkelerindeki gıda güvenlii sistemi uygulamaları ele alınmı, ülkemizdeki sistemle benzer ve farklı yanları karılatırma ve öneriler bölümünde ortaya konulmutur.
Özet (Çeviri)
After the global crisis like BSE and the improvements in the harvesting, processing and transportation of foods, inspection of foodstuffs has been an increasingly important issue in recent years. In Turkey, regulations took part for carrying out the ?food control? strategy for long years. But in 2004, this approach turned into ?food safety? concept with the first food law. By the beginning of negotiations with European Union, strengthening the food control system and adaptation of the acquis processes have been planned. The on going arrangements are made by the modelling of EU member countries. With this study, food safety system enforcements in Germany, Austria, Italy, Denmark, England, Spain, Finland, Czech Republic, Estonia and Latvia are discussed while similarities and differences are exposed in the ?comparison & suggestions? section.