Türkiye'deki pirinç piyasasının işleyişi ve sorunları üzerine bir araştırma
A research on rice commodity markets dynammics and issues in Turkey
  1. Tez No: 179512
  2. Yazar: HASAN GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKAN GAYTANCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pirinç, çeltik, pazarlama, ithalat, tarım politikası, Rice, paddy, marketing, import, agricultural policy
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırma Türkiye'deki pirinç sanayi üretici, sanayici ve tüketici düzeyindeki sorunlarını tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bununla birlikte pirinçte özellikle 1990'lı yıllardan sonra artan ithalatı önlemek ve kendine yeterlilik düzeyini arttırıcı politikaları oluşturmak da temel amaçlar arasındadır.Araştırma verileri Türkiye genelinde;- Çeltik ve pirinç işleyen değişik kapasitelerde 105 fabrikadan,- İstanbul ve Ankara'da pirinç paketleyen yaklaşık 20 firmadan- Pirinç ve çeltik ithal eden 6 ithalatçıdan- İstanbul'da çeşitli semtlerde yaşayan 385 tüketiciden, elde edilmiştir.Türkiye'de 105 adet çeltik fabrikası bulunmakta ve bu fabrikaların kapasiteleri ülke ihtiyacının tamamını karşılayabileceği gibi, ihracatçı bir ülke olmamızı sağlayabilecek düzeydedir. Ancak hammadde üretiminin yetersizliği, kapasite kullanım oranının tohum kırmada %25'lerde kalmasına neden olmuştur.Araştırmada, Türkiye'de pirinçte uygulanan mevcut tarım politikaları incelenerek, kapsamlı bir biçimde yorumlanmıştır.Saha araştırmasından elde edilen veriler üretici, sanayici, paketleyici ve tüketici düzeyinde çeşitli kalitatif ve kantitatif analizlere tabi tutularak yorumlanmıştır. Tüm saha çalışmalarından elde edilen bulgulara ve izlenimlere göre Türkiye sahip olduğu yaklaşık 3 milyon ton çeltik işleme kapasitesini dikkate alarak bu ürünlerdeki üretimini yeniden gözden geçirmelidir. Bu ürünlerde uygulanabilecek daha akılcı ve tutarlı politikalar Türkiye'nin pirinç ihtiyacını yurtiçinden sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims at problem determination in the rice commodity markets in Turkey from the point of farmer, industrialist and consumer. Nevertheless, removal of increasing imports of rice and paddy especially following 1990?s and policy formulation, which allows self-sufficiency in rice, are the basic aims of this research.Research data collected from different parts of Turkey covered;?Rice and paddy factories (105 firms) that process different kinds of rice and paddy under various capacities,?Rice packagers approximately 20 firms in İstanbul ve Ankara?Importers of rice and paddy 6 firms,?385 consumers who live in various zones of İstanbul and Ankara.Approximately, the number of rice and paddy processing plants is 105 in Turkey and if these plants operate under normal capacity, rice of the country can be covered and even certain amount of rice can be exported. On the other hand, capacity uses have been 25 % in seed crush, processing manufacturing due to the shortage in raw materialsCurrent agricultural policies implemented for rice and paddy in Turkey have been studied and evaluated extensively.The data obtained from rice producers, industrialists, packagers and consumers at field surveys are investigated and interpreted following qualitative and quantitative analyses. According to the findings and impressions obtained from field surveys, Turkey seems to regulate the production of paddy by taking into consideration 3 million tons of seed crush potential. Rational and consistent policies, which will be implemented for these crops, indicate that Turkey can easily meet the rice requirements of the population within the country.