İlköğretim 8. sınıf genetik ünitesinin 5E modeline göre tasarlanan multimedya destekli öğretim öğrencilerin erişi ve tutumlarına etkisi
The effect of teaching enriched with multimedia tools and designed according to constructive 5E model on primary school 8th class genetic unit on students achievement and attitudes towards
  1. Tez No: 179565
  2. Yazar: ŞEBNEM KARACAK DEREN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZ ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Genetik, Science and Technology, Education and Training, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Science and Technology Education, Multimedia, Constructive Learning, 5E model, Traditional Learning Environment, Genetic Unit
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmanın amacı yapılandırmacı yaklaşımın 5E modeline göre tasarlanan multimedya destekli öğrenme ortamlarının öğrencilerin akademik başarılarına ve Fen ve Teknolojiye yönelik tutumlarına etkisinin belirlenmesidir.Araştırmada deneysel yöntem benimsenmiştir. Bu çalışmanın uygulama aşaması için Fen ve Teknoloji Dersi 8. sınıf müfredatı içerisinde yer alan genetik ünitesi konuları seçilmiştir. Araştırma 2007-2008 öğretim yılı, güz yarıyılında Muğla Merkez Yenice ve Yerkesik İlköğretim Okul'larında yer alan 8. sınıfta öğrenim gören öğrenciler ile gerçekleştirilmiştir. Bu okullardan seçilen öğrencilerden deney ve kontrol grupları oluşturulmuştur. Uygulama aşamasında araştırmacı tarafından web sitesi hazırlanmıştır. Hazırlanan web sitesi içerinde etkileşimli flash animasyonlar, power-point sunuları yer almaktadır. Ayrıca uygulama aşamasında hazır CD, video gibi multimedya araçlarından da yararlanılmıştır. Bu çalışma, 1. dönemde 6 hafta süresince yapılmıştır.Araştırmada veri toplamak için, ön test ve son test olarak; bulmaca, yapılandırılmış grid, eşleştirme, boşluk doldurma ve açık uçlu sorulardan oluşan başarı testleri, Fen ve Teknolojiye yönelik tutum ölçeği kullanılmıştır. Ayrıca öğrencilerin Fen ve Teknoloji dersinde teknolojik araçları kullanımına yönelik tutumlarının belirlenmesini amacı ile açık uçlu sorular yardımı ile öğrenci görüşleri alınmıştır.Bütün veri toplama araçlarından elde edilen bulgulardan hareketle, multimedya destekli öğretimin öğrenci başarısına ve Fen ve Teknolojiye yönelik tutumlarına olumlu katkısı olduğu sonucuna varılmıştır.Anahtar kelimler: Fen ve Teknoloji eğitimi, Multimedya, Yapılandırmacı öğrenme, 5E modeli, Geleneksel öğrenme ortamı, Genetik Ünitesi
Özet (Çeviri)
Aim of this study is to define the effect of learning environments enriched with multimedia tools and designed according to Constructive 5E modelThis research is an experimental study. Genetic unit in Science and technology lesson 8th class curriculum was chosen as study case. Experiment and control groups are 8th class students, studying at Yerkesik Primary School and Yenice Primary School in 2007-2008 academic year-fall term. A web site, including interactive flash animations, power points, was created by researcher. Moreover, multimedia tools such as Cds and videos were used on application process. This study lasted for 6 weeksTo collect data, as a pre-test and post test, achievement tests including constructed grid, matching, filling the blanks and open ended questions and Scale of attitude towards science and technology were used. Besides students views were gathered by means of open ended questions to define their attitudes towards using multimedia tools in Science and Technology Lessons.According to the findings that are obtained from the analyses, learning environments enriched with multimedia tools and designed according to Constructive 5E model proves to contribute on students attitudes towards Science and technology and students achievement.