Domates (Lycopersicum lycopersicum L.)'te aşılı fide kullanımı ve çift gövde uygulamasının verim ve kalite özelliklerine etkileri
Effects of grafting and number of stem on tomato(Lycopersicum lycopersicum L.) yield and quality
  1. Tez No: 179582
  2. Yazar: DEMET ÇİMEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ECE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Domates (Lycopersicon lycopersicum L.), Tek ve Çift Gövde, Ası, Verim, Tomato (Lycopersicon lycopersicum L.), single and double stems, grafting, yield
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalısma 2007 yılında Tokat kosullarında yürütülmüstür. Çalısmada FA-144 Fı domates çesidinin asılı ve asısız fideleri kullanılmıstır. Deneme; 3 tekerrürlü olarak tesadüf bloklarında bölünmüs parseller deneme desenine uygun olarak düzenlenmistir. Denemede tek ve çift gövde uygulamaları da yer almıstır. Arastırmada incelenen özelliklerden toplam verim degerleri asılı bitkilerde 57.56 t/ha, asısız bitkilerde ise 79.84 t/ha olarak belirlenmistir. Gövde uygulamalarında ise tek gövde de 79.22 t/ha, çift gövde de 58.18 t/ha olmustur. Pazarlanabilir verim degerleri ise, asılı bitkilerde 42.16 t/ha, asısız bitkilerde ise 56.87 t/ha olarak tespit edilmistir. Gövde uygulamalarında ise, tek gövde de 57.50 t/ha, çift gövde de 41.53 t/ha saptanmıstır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in Tokat in 2007. Grafted and non-grafted seedlings of FA- 144 F1 tomato cultivar was used. Experimental design was completely randomized split blocks with three replications. Single and double stems were studied as factors. Total yield was 57.56 and 79.84 t/ha in grafted and non-grafted plants respectively. Yield of single stemmed plants was 79.22 t/ha while that of double stemmed plants was 58.18. Marketable yield was 42.16 and 56.87 t/ha in grafted and non-grafted plants, and 57.50 and 41.53 in single stemmed and double stemmed plants, respectively.