Pestisit kaplı yüzeyde damla çaplarının belirlenmesinde bilgisayar destekli bir ölçme tekniğinin geliştirilmesi
Development of a computurised measurement technique for determination of droplet diameters on pesticite deposited
- Tez No: 179581
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZ TEKELİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Ziraat, Computer Engineering and Computer Science and Control, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Damla çapı, damla büyüklügü, görüntü isleme, suya duyarlı kagıtlar, sprey kaplama, Droplet diameter, droplet size, image processing, water sensitive paper, spray coverage
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Pestisitler ürün yetistiriciliginde önemli bir rol oynarlar. Damla çap aralıgı dogru seçildiginde spreyin ilaçlama etkinligi artmaktadır. Tarım alanına uygulanan sprey dogru damla çapı seçilmez ise etkin ilaçlamanın dısında çevresel, ekonomiksel felaketlere neden olur. Damla büyüklügünün ölçülmesi ve uygulanan spreyin özelliklerinin bilinmesi uygulama etkinligi açısından çok önemlidir. Oysa bir pestisit uygulamasında spreyin özelliklerinin mikroskop altında tek tek belirlenmesi büyük bir zaman ve is gücü kaybına neden olmaktadır. Bu çalısmada lekelerin özelliklerini inceleyebilen bir görüntü isleme programı(LEKE1.0) gelistirildi. Sprey uygulanmıs yüzeylerde olusan damlacıkların bıraktıgı lekelerin, gelistirilen resim isleme programı yardımıyla hızlı bir sekilde incelenmesi saglanmıstır. Program yardımıyla incelenen parametreler; damlaların sayısı, çapları ve yüzey kaplama oranı gibi pek çok istatistikî bilgiyi içermektedir. Gerekli parametreleri elde etmek için hazırlanan yazılımda çoklu bant esik deger teknigi kullanılarak segmentasyon islemi yapılmıstır. Bilgisayar ortamına alınan resimler uygun filtreleme isleminden sonra (genelde high pass) segmentasyon teknigi ile damlalar arka plandan ayırt edilerek damlayı olusturan pikseller sayılıp gerekli parametreler buradan hesaplanmıstır. Program gerçek lekelerle test edildiginde, ölçülen alan ve programın hesapladıgı alan arasında çok iyi bir iliski görülmüstür. R2 degeri 0.99 olarak bulunmustur. Çalısmanın özgün yanlarından bir tanesi de, birçok damlanın bir kerede bütün gerekli parametrelerini hesaplamasıdır. ncelenen hedef yüzeyler suya duyarlı kagıtlar olabilecegi gibi farklı özelliklere sahip yüzeylerde (yaprak yüzeyleri, gerçek zamanlı damla görüntüleri?) kullanılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Pesticides play an important role in agricultural production. The efficiency of pesticide application increases when proper droplet diameter range is selected. Misapplication causes environmental pollution, reduces application effectiveness and economic losses. It is very important to measure droplet sizes and to know spray characteristics for application effectiveness. However, measuring droplet sizes manually one by one under the microscope causes waste of time and labor. In this study, an image processing program (LEKE1.0) was developed to investigate blob characteristics. Spray deposited blobs are rapidly investigated by a developed image processing program. Investigated parameters by program are number of droplets, drop sizes, surface coverage and number of required statistical parameters. To provide these parameters by developed program, segmentation process have been performed by multi-band threshold technique. After the proper filtration process (usually highpass), firstly, blobs are differentiated from background by segmentation technique, then pixels belongs to droplet are counted and droplet diameters are calculated, and then all the required parameters can be calculated with this information. When program tested with real blobs, relationship between measured area and calculated area shows very good correlation. Value of R2 is 0,99 One of the distinctive characteristics of study is that all the required parameters of all blobs could be calculated at a time. Program can be applied to not only water sensitive paper surfaces but also any kind of surfaces as leaf surfaces and real time droplet images.