Tokat-kazova koşullarında farklı tohumluk miktarlarının mürdümük (Lathyrus sativus L.) hatlarında verim ve bazı agronomik özellikleri üzerine etkileri
Effect of different seed ratios on yield and some agronomical properties of grasspea (Lathyrus sativus L.) lines under Tokat-Kazova conditions
- Tez No: 179594
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR KARADAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Lathyrus sativus L. mürdümük, tohumluk miktarı, kuru ot verimi, tohum verimi, saman verimi, ham kül oranı, Lathyrus sativus L. grasspea, seed ratio, dry matter yield, seed yield, straw yield, crude ash content
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma; Tokat-Kazova koşullarında 2006/2007 vejetasyon döneminde Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme alanında farklı tohumluk miktarlarının mürdümük (Lathyrus sativus L.) hatlarında verim ve bazı agronomik özellikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Deneme bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Araştırmada hatlar (38, 452, 455, Gürbüz 2001) ana parselleri, tohumluk miktarları (9, 12, 15, 18, 21 kg/da) ise alt parselleri oluşturmuştur. Araştırmada en yüksek çiçeklenme süresi, olgunlaşma süresi, biyolojik verim, tohum verimi, saman verimi, bin tane ağırlığı, ham kül oranı 452 nolu hattan, en yüksek yaş ot verimi 38 nolu hattan, en yüksek kuru ot oranı, kuru ot verimi Gürbüz 2001 çeşidinden, en yüksek hasat indeksi ise 455 nolu hattan elde edilmiştir. Tohumluk miktarı arttıkça çiçeklenme süresi, olgunlaşma süresi ve bin tane ağırlığı azalırken; yaş ot verimi, kuru ot oranı, kuru ot verimi, biyolojik verim, tohum verimi, saman verimi ve ham kül oranı artmıştır. Bu durumda, çiçeklenme süresi bakımından en yüksek değerler 12 kg/da, olgunlaşma süresi, tohum verimi bakımından 21 kg/da, yaş ot verimi, kuru ot oranı, kuru ot verimi, biyolojik verim, saman verimi ve ham kül oranı bakımından 18 kg/da, bin tane ağırlığı, hasat indeksi bakımından ise 9 kg/da tohumluk miktarından elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine the effect of different seed ratios on yield and some agronomical properties of grasspea (Lathyrus sativus L.) lines under Tokat-Kazova conditions in the experimental area of Department of Field Crops Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University in 2006/07 vegetation period. This experiment was arranged was arranged in split plots with three replications. In the experiments, lines (38, 452, 455, Gürbüz 2001) were main plots, the seed ratios (9, 12, 15, 18, 21 kg/da) were sub plots. In this study, the highest day to floworing, day to seed maturation, biological yield, seed yield, straw yield, thousand seed weight, crude ash content were obtained from 452 line, the highest green herbage yield was obtained from 38 line, the highest dry matter content, dry matter yield was obtained from Gürbüz 2001 cultivar, the highest harvest index was obtained from 455 line. The increasing of seed ratios increased green forage yield, dry matter content, dry matter yield, biological yield, seed yield, straw yield and crude ash content while day to flowering, day to seed maturation and thousand seed weight decreased. As a result, the highest day to flowering was obtained from 12 kg/da seed ratio. The highest day to seed maturation, seed yield were obtained from 21 kg/da seed ratio. The highest green forage yield, dry matter content, dry matter yield, biological yield, straw yield and crude ash content were obtained from 18 kg/da seed ratio. The highest thousand seed weight, harwest index were obtained from 9 kg/da seed yield, respectively.