Tritikale-soya küspesi esaslı etlik piliç rasyonlarında antibiyotik yerine kullanılan bazı bitki ekstraktlarının etkileri
Effects of some plant extracts for use of antibiotic in triticale-soybean meal based broiler diets
- Tez No: 179608
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN DEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Etlik Piliç, Tritikale, Antibiyotik, Esansiyel Yağlar
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ziraat Bölümü
- Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırma, tritikale-soya küspesi esaslı etlik piliç rasyonlarına antibiyotiklere alternatif olarak ilave edilen bazı bitki ekstraktlarının besi performansı, dışkı ve altlık nemi, bazı kan ve karkas parametreleri ile ince bağırsaktaki E.coli sayısına etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Denemede 9 grup 4'er tekerrür ve her tekerrürde 20 adet civciv olmak üzere 720 adet günlük yaştaki erkek etlik civcivler kullanılmıştır. Bu civcivler 7 gün yaşa kadar sıcaklık ayarlı ana makinelerinde tutulmuş, daha sonra deneme süresince (42 gün yaş) bulunduruldukları altlıklı yer sistemine alınmışlardır. Denemede kontrol grubu tritikale-soya küspesi esaslı rasyonla beslenmiştir. Diğer muamele grupları ise, kontrol grubu rasyonuna sırasıyla enzim, flavomisin, enzim+flavomisin, enzim+kekik esansiyel yağı, enzim+rezene esansiyel yağı, enzim+defne yaprağı esansiyel yağı, enzim+kekik esansiyel yağı+rezene esansiyel yağı ve enzim+kekik esansiyel yağı+rezene esansiyel yağı+defne yaprağı esansiyel yağı ilave edilmek suretiyle oluşturulmuştur. Deneme sonunda, etlik piliçlerin canlı ağırlık, canlı ağırlık kazancı ve yem tüketimleri muamelelerden etkilenmemiştir (P>0,05). Tritikale esaslı rasyona bitki ekstraktlarının girmesi yemden yararlanmayı önemli derecede iyileştirmiştir. Özellikle bitki ekstraktlarının kombine kullanımı ile yemden yararlanma önemli derecede iyileşmiştir (P0,05), fakat rasyona kekik esansiyel yağı ilavesi pankreas oransal ağırlığını, rezene esansiyel yağı ilavesi ise dalak oransal ağırlığını önemli derecede artırmıştır (P0,05). Tritikale esaslı rasyona kekik esansiyel yağı ilavesi kandaki eritrosit düzeyini artırmış (P0,05). Sonuç olarak, tritikale-soya küspesi esaslı etlik piliç rasyonlarında antibiyotiklere alternatif olarak kekik, rezene ve defne yaprağı esansiyel yağlarının kullanılabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effects the use of some plant extracts in triticale-based broiler diets as alternatives to antibiotics on growth performance, the dry matter content of excreta and litter, some blood and carcass parameters and E.coli counts in small intestine. In this experiment, 720 male broiler chicks were randomly distributed to nine experimental groups with four replications and in which there are twenty broiler chicks in per replications. This chicks allocated until seven day of age in electrically heated battery brooders with raised wire floors, then reared in floor pens using wood shavings as litter during experimental period. The control group received the triticale-soybean meal basal diet. In the other treatment groups the basal diet was supplemented with one of the following; an enzyme, flavomycin, enzyme+flavomycin, enzyme+thyme essential oil, enzyme+fennel essential oil, enzyme+bay leaf essential oil, enzyme+thyme essential oil+fennel essential oil and enzyme+thyme essential oil+fennel essential oil+bay leaf essential oil. Results showed that the body weight, body weight gain and feed intake of broiler chickens were not influenced by the treatments (P>0,05). However, the use of plant extracts (essential oils) significantly improved the feed convertion ratio (P0,05). The hot and cold carcass weights and yields was not significantly influenced by the treatments (P>0,05). However, feeding the diets supplemented with the enzyme+thyme essential oil the relative weights of pancreas, also feeding the supplemented with the enzyme+fennel essential oil the relative weights of spleen significantly increased (P0,05). Feeding the supplemented with the enzyme+thyme essential oil increased eritrocyte level in serum (P0,05). In conclusion, thyme essential oil, fennel essential oil and bay leaf essential oil could be used in triticale-soybean meal based broiler diets as alternatives to antibiotics.Keywords : Broiler, Triticale, Antibiotic, Essential Oils