Tokat il sınırları içerisinde tarım makineleri kazaları ve iş güvenliği üzerinde bir araştırma
A study carried on work safety and farm machineries accidents in the boundaries of Tokat province
- Tez No: 179609
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KASAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarım alet ve makinaları, traktör, güvenlik, Agricultural equipment and machines, tractor, safety
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Bölümü
- Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada, Tokat il sınırları içerisindeki tarım makinaları kazaları ve iş güvenliğinin irdelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, kazalara ilişkin ayrıntıların belirlenebilmesi için bir değerlendirme formu hazırlanmış ve bu form Tokat merkez ve ilçelerindeki adliyelerde tespit edilen tarım makinası kazaları içerikli ilgili karar nolu dosyalardan doldurulmuştur. Formlarda, kaza yeri ve zamanına, kaza türüne, hava ve gün durumuna, yol ve çevre özelliklerine, kazaya karışan araçların özelliklerine, kazaya karışan sürücülerin bilgilerine, kaza sonucuna, kazaya karışan zirai aracın-makinanın kazadan önceki makina bilgilerine, tarım makinası kazasına neden olan suç türüne ilişkin sorular yer almıştır. Elde edilen bulgular, oransal ve grafiksel değerlendirmelerinin yapılabilmesi için Excel programına girilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre Tokat il sınırları içerisindeki ortalama sonuç açısından, tarım makinası kazasına neden olan suç türünün % 55,62'sinin tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu yaralama olduğu; kazaların %60,35'inin yaralanmalı olduğu; kazazedelerin %26,62'sinin araçtan düşen insan ve %43,84'ünün yolcu olduğu; kazaya karışan araçların %95,72'sinin traktör olduğu saptanmıştır
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the work safety and agricultural machinery accidents which take place in the boundaries of Tokat Province. For this purpose, an evaluation form has been prepared to determine the details regarding the accidents and this form has been filled from the files in connection with the agricultural machinery accidents found in the courts of the centre and districts of Tokat. The forms included questions regarding the place and time of the accident, type of accidents, weather and date status, road and environmental properties, the qualities of the vehicles involved in the accident, information of the drivers involved in the accident, accident results, information of the agricultural machinery before the accident and the type of crime causing the agricultural machinery accident. The data obtained has been entered to the Excel program for proportional and graphical evaluation. According to the results obtained, it is determined that 55,62% of the crime type causing the agricultural machinery accident is injuring by incautiousness and carelessness; 60,35% of the accidents involves injury; 26,62% of the victims are people falling from the vehicle and 43,84% of them are passengers; 95,72% of the vehicles involved in the accidents are tractors.