Fuzzy metrik uzaylarda sabit nokta teoremleri
Fixed point theorems in fuzzy metric spaces
  1. Tez No: 179676
  2. Yazar: HÜSEYİN NİYAZİ UĞURLUER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SABRİ BİRLİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: metrik uzay, fuzzy metrik uzay, sezgisel fuzzy metrik uzay, sabit nokta, metric space, fuzzy metric space, intuitionistic fuzzy metric space, fixed point
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada, sabit noktanın tanımı , sabit nokta ile ilgili geçmiş yıllarda yapılan birtakım çalışmalar , bu çalışmaların kimler tarafından yapıldığından bahsedilmiş; daha sonra metrik uzay, fuzzy metrik uzay , sezgisel (intuitionistic) metrik uzayların tanımları ve bu uzaylardaki sabit nokta teoremleri ile ilgili tanım ve teoremlere yer verilmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise iki farklı fuzzy metrik uzayda iki ayrı sabit nokta teoremi ile bu teoremlerin ispatlarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the definition of fixed point theorem and some studies and the persons about these studies which are made in the past years are given, then metric space, fuzzy metric space and intuitionistic fuzzy metric space are defined, some definitions and theorems of fixed point theorems in these spaces are described. At the last section two different fixed point theorems and their proofs in two fuzzy metric spaces are mentioned.