Okul öncesi eğitim kurumu yöneticilerinin liderlik özellikleri ve empatik becerilerinin incelenmesi
Examination of administrators? leadership characteristics and empathic skills in early childhood institutions
  1. Tez No: 179704
  2. Yazar: ÖZGÜL VURAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSEL KÖKSAL AKYOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Eğitim ve Öğretim, Home Economics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, yönetici, liderlik, empati, Early childhood education, administrator, leadership, empathy
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırma, okul öncesi eğitim kurumu yöneticilerinin liderlik özellikleri ve empatik beceri düzeylerinin incelenmesi, yöneticilere ait yaş, öğrenim düzeyi, mezun olunan bölüm, toplam hizmet süresi ve kurum içi hizmet süresi değişkenlerinin okul öncesi eğitim kurumu yöneticilerinin liderlik özellikleri ve empatik beceri düzeylerinde farklılık yaratıp yaratmadığının belirlenmesi, okul öncesi eğitim kurumu yöneticilerinin liderlik özelliklerinin empatik beceri düzeylerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğinin saptanması amacıyla planlanmıştır. Araştırma çalışma grubunu, Ankara il merkezinde bulunan özel okul öncesi eğitim kurumda en az altı aydır görev yapan ve araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden 96 yönetici oluşturmaktadır. Yöneticilerin liderlik özelliklerini belirlemeye yönelik veri toplama aracı, yöneticilerle aynı yerde en az altı aydır görev yapan gönüllü öğretmenler tarafından, empatik becerilerini belirlemeye yönelik veri toplama aracı ise yöneticiler tarafından doldurulmuştur. Yöneticilerden ve öğretmenlerden toplanan veriler 96 yöneticiye ait olup analizler bu sayı üzerinden yapılmıştır. Araştırmada okul öncesi eğitim kurumu yöneticilerinin kendilerine ait bilgileri toplayabilmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen ?Genel Bilgi Formu?, yöneticilerin liderlik özelliklerini belirlemek amacıyla öğretmenlere uygulanan, Hemphill ve Coones tarafından geliştirilen, Ergene (1990) tarafından geçerliği ve güvenirlik çalışması yapılan ?Liderlik Davranışlarını Betimleme Ölçeği? ile yöneticilerin empatik becerileri düzeylerini belirlemek amacıyla yöneticilere uygulanan, Dökmen (1988) tarafından geliştirilen ?Empatik Beceri Ölçeği- B Formu? kullanılmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesi amacıyla Tek Yönlü Varyans Analizi, T testi ve Kruskal Wallis Testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; yaş, öğrenim düzeyi, mezun olunan bölüm, toplam hizmet süresi ve kurum içi hizmet süresi değişkenlerinin yöneticilerin liderlik özellikleri ve empatik beceri düzeylerinde istatistiksel anlamda bir farklılığa neden olmadığı saptanmıştır (p>.05). Ayrıca yöneticilerin liderlik özelliklerinin empatik beceri düzeylerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark göstermediği sonucuna ulaşılmıştır (p>.05).Ocak 2008, 97 sayfa
Özet (Çeviri)
This study is planned to examine administrators? leadership characteristics and the level of empathic skills kindergarten; determining whether administrators? age, education level, department graduated and service period within the institutional service period elements cause a difference in administrators? leadership characteristics and the level of empathic skills; furthere identifying whether there is a statistically significant relationship between administrators? leadership characteristics and the level of empathic skills. The research sample consist of 96 volunteering principale from various pre-childhood institutions in Ankara; working at least for six months. Data collection method used in this sample defended upon principals who were working together with the teachers for six months in the same school and sample data for empathic skills was collected by the principals. These collected data were analysis of 96 principals. In this study, ?General Information Form? developed by the researcher in order to collect personal information from administrators kindergarten; ?Leadership Behavior Description Questionnaire? applied to teachers in order to identify administrators? leadership characteristics developed by Hemphill and Coones, tested by Ergene (1990) for validity and reliability; and ?Empathic Skills Scale-B Form? developed by Dökmen (1988) in order to determine administrators? level of empathic skills. For analyzing data, a one-way analysis of variance (ANOVA), t-test and Kruskal-Wallis test were applied. As a result, it was found that; age, education level, department graduated, service period and institutional service period elements do not have a statistically significant effect on the administrators? leadership characteristics and the level of empathic skills (p>.05). Thus, leadership behaviour and skills of principale has no reliable statistical interference with the level of principals? empathic skills (p>.05).January 2008, 97 pages