Ilgaz-Yenice (Çankırı) ormanları'nın karayosunları (Muscı) florası
The moss flora of Ilgaz-Yenice (Çankırı) forests
- Tez No: 179706
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN ABAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Bryophyta, Karayosunu Florası, Ilgaz Yenice ormanları, Çankırı, Bryophyta, Moss Flora, Ilgaz Yenice forests, Çankırı
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Orman Botaniği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Araştırma alanı olarak seçilen Ilgaz - Yenice (Çankırı) Ormanlarından toplanan 980 karayosunu örneği değerlendirilerek 23 familya ve 59 cinse ait 115 takson tanımlanmıştır. Bunlar arasında Encalypta alpina Sm. `nın 1969'da Henderson ve Prentice tarafından tespitinden uzun yıllar sonra ikinci defa A2'den kaydı verilmektedir. Henderson (1961) tarafından benimsenen Türkiye kareleme sistemine göre A2 karesi için yeni kare kaydı sayısı 8'dir. Çalışma alanımızda 115 taksonun 6 (%5,2) tanesi nadir türlerdendir.Bölgede içerdiği takson sayısı bakımından en yüksek familyalar ve bunların yüzdeleri şu şekildedir: Pottiaceae (18 - %15,6), Brachytheciaceae (14 - %12,1), Grimmiaceae (11 - %10,0), Amblystegiaceae (8 - %7,0), Leskeaceae (7 - %6,1).Mayıs 2008, 201 sayfa
Özet (Çeviri)
From the 980 moss samples collected from the Ilgaz-Yenice (Çankırı) forests, chosen as the research area, 115 taxa belonging to 59 genera and 23 families were determined. According to Henderson?s (1961) grid square system new grid square number is 8 for A2. From the 115 taxa of study area, six onces are rare species.In the study area families that have the highest taxa number and the percenttages are shown below: Pottiaceae (18 - %15,6), Brachytheciaceae (14 - %12,1), Grimmiaceae (11 - %10,0), Amblystegiaceae (8 - %7,0), Leakeaceae (7 - %6,1).May 2008, 201 pages