Şap hastalığı virüsünün VP1 kapsid proteininin antijenik özellikli 40-60 amino asid dizili peptidinin polianyonlarla konjugasyonu
The conjugation of antigenic peptide with a sequence of 40-60 aminoacid found in VP1 capsid protein of foot-and-mouth disease virus (fmdv) disease virus with polyanions
- Tez No: 179711
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP AKDESTE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Polielektrolit, Biyopolimer sistemler, İmmünojen, Polimer-Peptid konjugatı, Şap hastalığı virüsü (Foot-and-mouth Disease), Polyelectrolyte, Biopolymer systems, Immunogen, Polymer-Peptide conjugates, Foot-and-Mouth disease virus
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Biyolojik uyumlu bir sentetik polimer ve fonksiyonunun nizamlanması amaçlanan biyomolekül içeren makromolekül kompleksleri-Biyopolimer sistemler, korunmuş ilaçlar, yapay aşılar, tanı kitleri vb. biyoteknolojik ürünler gibi geniş bir ölçüde uygulama alanı bulmaktadırlar.Bu tez çalışmamızda Şap hastalığı Virüsünün VP1 kapsid proteininin antijenik özellikli 40-60 amino asid dizili sentetik peptid antijeni kendiliğinden adjuvant etkisi olan Polielektrolit taşıyıcısına bağlanarak biyopolimer sistem, yani biyokonjugat geliştirilmiş ve yapı özellikleri incelenmiştir.Biyokonjugatın sentezi, polimerin (PAA) karbodiimid varlığında aktifleştirilerek peptide bağlanması ile gerçekleştirilmiş, yapı ve karekterizasyonu çeşitli fizikokimyasal yöntemler (HPLC, FTIR, 4 Dedektörlü Viskotek Sistemi-Ultra-viole Visible, Işık Saçılması ve Viskozite- Flouresans Spektroskopisi) uygulanarak polimerin sentetik peptidle bağlanma mekanizması, biyokonjugat partiküllerin yapısı ve reaksiyon şartlarına bağlı olarak yapı çevrilmeleri incelenmiştir.Sentezlenmiş biyokonjugat Biyo-Rad kolonundan geçirilerek saflaştırılmıştır. Ürünün saflığı FTIR analizleri ile takip edilmiştir.Bu konjugatın immünojenik özellikleri ELISA yöntemi ile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Macromolecular complexes-Biopolymere systems comprising a biocompatible synthetic polymer and a biomolecule targeting functional regulation are used in a wide range of applications including protected drugs, synthetic vaccines, diagnostic kits, biotechnological products, etc.In our thesis, we studied structural properties of biopolymer system, namely bioconjugate which developed as synthetic peptide antigens 40-60 amino acids long of VP1 capsid protein of Foot-and-Mouth Disease Virus (FMDV) bound spontaneously to polyelectrolyte carrier that shows an adjuvant effect.Bioconjugate synthesis was achieved with activation of polymer (PAA) with carbodiimide and with peptide binding. Using various physicochemical methods (HPLC, FTIR, Viscotek-with Ultra-viole Visible, Light Scattering, and Viscosity Quadruple Detector Systems, Fluorescence Spectroscopy), its structure and characterization, binding mechanism of the polymer with synthetic peptide, structure of bioconjugate particles and structural conversions due to reaction conditions were investigated.Synthesized bioconjugate was purified by passage through a Bio-Rad column. FTIR analysis was used for the purity of the product.Immunological properties of this conjugate were analyzed with ELISA method.