Sütçüler (Isparta) kızıl akbaba (Gyps fulvus) populasyonunun biyoekolojisi
Bioecology of griffon vulture (Gyps fulvus) population in Sütçüler (Isparta)
  1. Tez No: 179761
  2. Yazar: YASEMİN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ALİ TABUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Gyps fulvus, Sütçüler, Biyoekoloji, Kuşlar, Akbaba, Gyps fulvus, Sütçüler, Bioecology, Birds, Vulture
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu tez çalışmasında Isparta-Sütçüler'de Gyps fulvus (Kızıl Akbaba) bireylerinin populasyon yoğunluğu, günlük ve mevsimsel aktiviteleri, yuva yeri seçiminde ki kriterleri, davranışları ortaya çıkarılmış ve bu alanda görülen bireylerin morfolojileri ve davranışları illüstre edilmiştir.Araştırmalar bir yıl (Ekim 2007 ? Temmuz 2008) boyunca Kızıl Akbabanın (Gyps fulvus) konaklama ve üreme alanlarından biri olan Sütçüler'de (Isparta) toplam 35 arazi gerçekleştirilmiştir. Çalışma sahasında nokta gözlemler için gözlem yerleri belirlenmiştir. Gözlemler günün 3 periyoda bölünmesiyle gerçekleştirilmiştir: Sabah (06:00-11:00), günortası (11:00-15:00) ve öğleden sonra (15:00-19:00).Çalışma sonucunda alandaki Gyps fulvus bireylerinin sayılarının aylara, günlük aktivitelere ve gözlem yerlerine göre dağılımlarında farklılık gösterdiği ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca çalışma alanındaki mermer ocakları ve kimyasal madde kullanımının birey sayısında azalma meydana getirdiği ortaya çıkarılmıştır. Taranan arazilerde 11 pasif, 1 aktif yuva tespit edilmiştir. Yeri belirlenen yuvaların üreme döneminde kullanılıp kullanılmadığı takip edilmiştir. Bunlardan aktif olanı Yazılı Kanyon bölgesindedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is determined that in population density, daily and seasonal activity, criteria of in nest selection, and individual behaviour of Gyps fulvus (Griffon Vulture) Isparta-Sütçüler and individual morphology and behaviour were illustrated.The study was conducted totally 35 locations in Sütçüler (Isparta) that had breeding and resting area of Griffon Vulture during October 2007 ? July 2008 periods. Observation locations were selected for point count. Observations were conducted three periods that morning (06:00-11:00), midday (11:00-15:00) and afternoon (15:00-19:00).As result of the study, it was determined that difference amoung individaul count according to daily, seasonally and observation location, and marble-quarry and use-chemical materials in agricultural areas effect negative the individuals. One active, Yazılı Kanyon and 11 inactive nests were detected in the area during. The nests whether use or not by the individulas during breeding season were observed.