Yağış-yeraltısuyu ilişkisi modellerinin değerlendirilmesi
Evaluation of precipitation-groundwater relationship models
- Tez No: 179812
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: İnfiltrasyon, İnfiltrasyonu Etkileyen Faktörler, İnfiltrasyon Modelleri, Yağış-Yeraltısuyu İlişkisi, Richards Denklemi.2008, 90 sayfa, Infiltration, Factors Effecting Infiltration, Infiltration Models, Precipitation-Groundwater Relationship, Richards Equation.2008, 90 pages
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bilimleri Enstitüsüİnşaat Mühendisliği Anabilim DalıJuri:Yrd. Doç. Dr. Veysel Güldal Yrd. Doç. Dr. Ahmet DOĞAN (Danışman)Yrd. Doç. Dr. Gökhan Civelekoğlu Bu tez çalışmasında suyun doğadaki çevrimi içerisinde yağış ve yeraltısuyu ilişkisini sağlayan ve yeraltısuyunun beslenimini gerçekleştiren anahtar faktör infiltrasyon sorgulanmıştır. Çalışmaya infiltrasyonu etkileyen faktörlerden başlanmıştır. Literatür taraması yapılarak infiltrasyon modellerinin tarihsel ve matematiksel gelişimi araştırılmış ve mevcut infiltrasyon modellerinin sınıflaması yapılmıştır. Model performanslarını değerlendirebilmek için bilgisayar programları oluşturulmuştur. Oluşturulan bu bilgisayar programları ile literatür içerisindeki mevcut veriler kullanılarak Richards, Green-Ampt ve Philip modeli olmak üzere toplam üç infiltrasyon modeli birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Modellerin sürekli yağış durumunda ya da belli süreli yağış sonrası infiltrasyonu modelleyebilme yetenekleri ile kapiler yükselme durumunu dikkate alıp alamadıkları araştırılarak avantaj ve dezavantajları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Yapılan karşılaştırma sonucunda hem toplam infiltrasyon hem de su içeriği profili açısından en iyi sonuçlara Richards modeli ile ulaşılmıştır. Modelin en büyük avantajı yağışın sona ermesi ve kapiler yükselme durumunu dikkate alabilmesidir. Green-Ampt modeli, toplam infiltrasyonu hesaplamada başarılı bulunmuştur ancak su içeriği profilini temsil etmede yetersiz kalmıştır. Philip modeli ise hem toplam infiltrasyon hem de su içeriği profili açısından en kötü sonuçları vermiştir. Green-Ampt ve Philip modelleri belli süreli yağış sonrası toplam infiltrasyon için eşdeğer sürekli yağış kabulü ile kullanılabilirler ancak kapiler yükselme durumu dikkate alınıyorsa bu modeller kullanılamazlar.
Özet (Çeviri)
University Graduate School of Applied and Natural SciencesDepartment of Civil Engineering Thesis Committee: Assist. Prof. Dr. Veysel Güldal Assist. Prof. Dr. Ahmet DOĞAN (Supervisor) Assist. Prof. Dr. Gökhan CivelekoğluIn this thesis infiltration, a key component in water cycle to provide interaction between precipitation and groundwater recharge was investigated.First, the factors effecting infiltration were identified. Then, historical and mathematical development of infiltration models were investigated with literature review and available infiltration models were classified. To evaluate the model performances computer codes were written. Using these computer codes, three infiltration models, Richards, Green-Ampt and Philip models, were compared with each other by using available data in literature. Advantages and disadvantages were displayed with examining the models by considering whether the models can simulate the conditions of continuous precipitation, discrete precipitation, and capillary rise. As a result of comparision, Richards model was chosen as the best model among the others to simulate total infiltration and water content profile. The most important advantage of this model is that it can consider discrete time precipitations and capillary rise. Green-Ampt model was found successful to calculate total infiltration, however it was inadequate to represent the water content profile. Philip model gave inadequate results related to total infiltration and water content profile. Although Green-Ampt and Philip models can also be used to calculate total infiltration for discrete time precipitation using some assumption, they can not be used if capillary rise considered.