Polimer matrisli kompozitlerin mekanik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of mechanical properties of polymer matrix composites
  1. Tez No: 179908
  2. Yazar: HASAN YILDIZHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER SOYKASAP, YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA REŞİT USAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Teknik Eğitim, Engineering Sciences, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Polimer matrisli kompozit, Mekanik özellik, Polymer matrix composite, Mechanical property
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Teknik Eğitim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Polimer matrisli dokumalı kompozitler, simetrik ve dengeli malzeme özelliklerine sahip olmaları, üretim ve kullanım kolaylıklarından dolayı hava-uzay yapıları ve otomobil yapıları için popülerlik kazanmaktadır. Ayrıca darbeye karşı üstün özelliklerinden dolayı balistik malzemesi olarak kullanılmaktadır. Öncelikle bu çalışma, kompozit malzemelerin genel tanıtımı yapılarak, sürekli elyaf takviyeli polimer matrisli kompozit malzemelerin önemini vurgulamak amacı ile bu malzemelerin konvensiyonel malzemelere olan üstünlükleri ve yaygın kullanım alanları incelenmiştir.Çalışmada karbon ve cam takviyeli düz dokumalı kompozitlerin dinamik davranışları, yorulma, titreşim sönüm özellikleri, doğal frekans ölçümleri ve eğilme deneylerle incelenmiştir. Yorulma davranışı için çeşitli tabakalı kompozitlerin gerilme ve tekrarlı yük sayıları (S-N) grafiklerle elde edilmiştir. Eğilme davranışı için çeşitli tabakalı ve bindirmeli birleşik kompozit malzemelerin eğilme mukavemet sonuçları elde edilmiştir. Malzemenin doğal frekans ve sönüm özellikleri, sıcaklığa bağlı olmak üzere deneylerle elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Polymer matrix woven composites are popular for aerospace and automotive industries due to their symmetric and balanced properties, they offer manufacturing and handling ease. Furthermore the composites are also used as ballistic materials because of their superior ballistic performance. In this thesis, brief information of the woven composites is given. In order to emphasize the importance of continuous fiber reinforced composite materials with polymer matrix, the advantages over conventional materials and common application areas of the composites are studied.In this study, mechanical behavior of the plain weave composites made of carbon and glass fiber and epoxy matrix, investigated by experiments including tensile, bending, fatigue, natural frequency and damping measurements. The figures of stress versus the number of cycles (S-N) for fatigue behavior are obtained for different laminated composites. The bending strength and minimum bend radius of the different laminated composites and lap joint composites are obtained. Natural frequency and damping properties of the composites under varied temperature are measured to see the temperature effects.